Kezdőlap Egyéb A fatimai látnokok

A fatimai látnokok

Szent Marto Jácinta és Ferenc
Szent Marto Jácinta és Ferenc

A gyermekkorukban elhunyt fatimai látnokok, Ferenc és Jácinta egy kis portugáliai faluban, Aljustrelben látta meg a napvilágot, nem messze Fatimától. Szüleik szegény pásztorok voltak. A család mindennap együtt imádkozta a rózsafüzért.

A látnokok a népes Marto család legkisebb gyermekei voltak. Ferenc 1908. június 11-én született. Természetét apjától örökölte. Szelíd, komoly, nyugodt, jószívű és segítőkész gyerek volt. Jácinta 1910. március 11-én látta meg a napvilágot. Bátyjával ellentétben eleven, vidám, érzékeny és makacs természetet örökölt. Kedvességével mégis könnyen megnyerte a környezetében élők szívét.

Eltérő vérmérsékletük ellenére a két legkisebb testvér nagyon szerette egymást. Együtt játszottak, imádkoztak, és a munkából is kivették a részüket. A leggyakrabban juhaikat legeltették a közeli réteken. Gyakran csatlakozott hozzájuk unokanővérük, Lucia Santos.

1916-ban is épp együtt őrizték a nyájat, amikor nagy ragyogásra figyeltek fel. A tündöklő fényből kibontakozó alak Portugália őrangyalaként mutatkozott be, és arra kérte a három gyermeket, hogy hozzanak áldozatokat, vezeklésül az emberek bűneiért, és imádkozzanak a békéért. Mint később kiderült, az angyal már a Szűzanya jelenéseire készítette fel őket.

Mária 1917. május 13-án jelent meg először a három kis pásztornak. Az első jelenés idején arra kérte őket, hogy októberig minden hónap 13. napján menjenek vissza ugyanarra a helyre. Legfontosabb kérése minden alkalommal az volt, hogy imádkozzák a rózsafüzért és hozzanak áldozatokat a bűnösök megtéréséért. A júliusi jelenés alatt megmutatta nekik a poklot, és egy titkot bízott rájuk, de meghagyta nekik, hogy senkinek ne beszéljenek róla.

A kis Jácinta nem tudta sokáig megállni, hogy ne beszéljen szüleinek a szépséges Madonnáról. Anyja azonban a gyerekes fantázia szüleményének tartotta az állítólagos jelenéseket. Elhatározta, hogy „kiveri a lánya fejéből a hazugságokat”. A plébánostól is segítséget kért, aki kezdetben szintén szkeptikus volt a jelenésekkel kapcsolatban.

A rendkívüli eseményeket azonban nem lehetett tovább titkolni, hírük futótűzként terjedt. A kíváncsiság mellett sokan kétkedéssel, sőt ellenségesen fogadták a történteket. A helyi hatóságokat különösen aggasztották az események. Nem szerették volna, ha hitelüket vesztik holmi „természetfeletti” jelenségek miatt. Végül az augusztusi jelenések előtt letartóztatták és börtönbe zárták a három látnokot. Így akarták megakadályozni, hogy kimenjenek a jelenések helyére. A gyerekek azonban korukat meghazudtoló bátorsággal viseltek minden megaláztatást. Egymást erősítették a kihallgatások között, a börtönben hangosan imádkozták a rózsafüzért.

A Szűzanya végül augusztusban is megjelent a látnokoknak, de nem 13-án, hanem 19-én, miután szabadon engedték őket. A jelenések akkorra már több ezer embert vonzottak. Az utolsó, októberi jelenésen a híres napcsodának kb. 70 ezer szemtanúja volt. A Szűzanya a Rózsafüzér Királynőjének nevezte magát, és kérte, hogy a jelenések helyén építsenek kápolnát a tiszteletére. Megismételte júliusi kérését is, hogy Oroszországot ajánlják fel Szeplőtelen Szívének.

A fatimai látnokok közül csak Lucia érte meg a felnőttkort. A két Marto testvér, ahogyan azt a Szűzanya előre közölte velük, nem sokkal a látomások után hazatért a mennyországba. Földi életük utolsó éveit egészen áthatotta az imádság és a vezeklés.

1918 őszén Spanyolországban és Portugáliában kitört a pusztító influenzajárvány, amelyet spanyolnáthaként ismer a világ. A Marto családban az édesapa kivételével mindenki megbetegedett. Ferenc 1919. április 4-én halt meg derűs lélekkel, ajkán mosollyal. Jácinta túlélte az influenzát, legyengült szervezetében azonban súlyos szövődmények keletkeztek. Négy nappal a halála előtt a lisszaboni kórházban megjelent neki a Szűzanya, és megígérte, hogy megszabadítja minden szenvedésétől. A jelenés után Jácinta valóban megkönnyebbült. 1920. február 20-án halt meg Lisszabonban.

Marto Ferenc és Jácinta boldoggá avatási eljárását 1952-ben nyitották meg. 2000. május 13-án avatta boldoggá őket II. János Pál pápa. 2017. május 13-án, a jelenések századik évfordulóján Ferenc pápa a szentek sorába iktatta a két látnokot.

Koncz Éva

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút