Kezdőlap Kitekintő A pápa és a gróf a kiengesztelődésért

A pápa és a gróf a kiengesztelődésért

Ďurčo Zoltán püspöki helynök, érsekújvári plébános szerint az irgalmasság aranyszálként szövődik át az üdvösség történetén. Az irgalmasság – s benne a kiengesztelődés – fonala erősen kötődik Szent II. János Pál pápához és gróf Esterházy Jánoshoz, s mindketten „kötődnek” Érsekújvárhoz. A Szentatya például 2018 őszén állított szobrával, mely egy porrá lett gesztenyefa helyén „nőtt ki”. Kisvideónkban helynök atya a Charta XXI. mozgalom zarándokainak meséli a szoborállítás történetét, mozaikokat rak elénk az egyházmegye szülötte, gróf Esterházy János életéből, s információkat oszt meg a felvidéki település magyar vonatkozásairól… (A felvétel 2019 hamvazószerdáján készült.) 
Esterházy-díjas helynök

Ďurčo Zoltánt Esterházy-díjjal tüntette ki a Rákóczi Szövetség és az Esterházy János Emlékbizottság. Az elismerést a gróf Esterházy János boldoggá avatásáért 2019 március 9-én bemutatott szentmise utáni emlékünnepségen vehette át a Nyitrai Egyházmegye magyar püspöki helynöke, Dagmar Babčanová volt vatikáni szlovák nagykövet mellett. Az elismerést 1991 óta évente adják át a felvidéki magyar közösség szolgálatában végzett kiemelkedő tevékenységért, illetve a mártír sorsú politikus szellemi örökségének megőrzéséért és megismertetéséért.

Durčo Zoltánt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök méltatta. Elmondta, hogy 1991 óta Érsekújvár plébánosa, 2010 óta a magyar ajkú hívek lelki gondozásáért felelős püspöki helynök. Több éven át vezette a Jó Pásztor Alapítványt, amelynek célja többek között a felvidéki magyar papképzés és kántorképzés támogatása. Támogatásával szentelhettek Nyitraújlak templomában magyar, lengyel és szlovák nyelvű emléktáblát a templomban gyakran imádkozó Esterházy-családnak és Esterházy Jánosnak. Az érsekújvári Esterházy János-szobor is közreműködésével készült el, 2016-ban. Sokat tett a mára zarándokhellyé vált alsóbodoki Esterházy János-emlékhely létrehozásáért is.
Forrás: Új Misszió