Kezdőlap Hírek A román miniszterelnök félreérthette Ferenc pápát

A román miniszterelnök félreérthette Ferenc pápát

A kövek fognak kiáltani
Rendkívül kínos diplomáciai botrányt okozott pénteken a román miniszterelnök, miután bejelentette, hogy Ferenc pápa jövőre az országukba látogat – számol be a 777. A Vatikán cáfol, az államfő szerint pedig a miniszterelnök egész egyszerűen félreértette a Szentatyát. Mindeközben az erdélyi katolikusok a pápa látogatását a magyarok elleni jogsértések beszüntetésével hoznák összefüggésbe.

(…) Viorica Dăncilă román miniszterelnök  pénteken vatikáni látogatása után bejelentette, hogy Ferenc pápa jövőre Romániába látogat. Még aznap este helyreigazító közleményt adott ki a Vatikán, amelyben diplomatikusan cáfolta a politikus mondatait:

“Ferenc pápa romániai látogatásáról – amikor megegyezés születik róla – a Szentszék és a román elnöki hivatal egyidejűleg tájékoztatja a közvéleményt”

Tehát szó sincsen arról, hogy megegyezés született volna Ferenc pápa látogatásáról, legfeljebb a szándéka van meg a katolikus egyházfőnek, hogy ellátogasson valamikor az országba.  A történteket aktívan figyelemmel követő erdélyi Maszol megkereste Tamás Józsefet, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspökét, aki megerősítette az erdélyi magyarság állásfoglalását:  nem teljesülnek Ferenc pápa romániai látogatásának feltételei, hiszen a korábbi problémákhoz most még a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügye is hozzáadódik.  Lefordítva az egyházi méltóság szavait:

Addig amíg a román kormány nem rendezi az erdélyi magyarok által igazságtalannak érzett ügyeket, addig ők nem támogatják Szent Péter utódjának romániai látogatását – teljes joggal. (…)