Kezdőlap Kitekintő A szeretet zenés meséje

A szeretet zenés meséje

Ezredik előadásához ért 2019. szeptemberében a legendás musical a Budapesti Operettszínház színpadán: a Szépség és a szörny különleges helyet foglal el a hazai musicalbemutatók sorában, ez volt ugyanis az első Disney-musical Magyarországon, ráadásul amerikai-német-magyar kooprodukció eredménye volt a bemutató.

A darab az egyik legnagyobb Disney-siker: a New York-i Broadway-n az 1994-es bemutató után 13 évig játszották. Az alapjául szolgáló film volt az első olyan animációs alkotás, amelyet Oscar-díjra jelöltek a Legjobb film kategóriájában. A Legjobb filmzene és a Legjobb betétdal kategóriában két Oscar-, és öt Grammy-díjat kapott.

A siker titka nemcsak a kellemes zenében és a fantáziadús, különösen izgalmas színpadi látványban rejlik: ez az egyik legszebb, leginkább szívhez szóló mesénk. A bájos lányka, Belle története több szálon is szól a szeretet, az összetartozás mibenlétéről: a főhősnő először a gyermeki önfeláldozás szép példáját mutatja fel, amikor édesapját kiváltja önkéntes rabságával, majd később ráébred, hogy a látszat, a külső gyakran csal: a kegyetlen, ijesztő szörnyetegből szeretettel előcsalhatóak a mély, igaz emberi érzések. M. G.

Forrás: Új Misszió