Kezdőlap Hírek „A korrupció felelős az árvíz okozta súlyos károkért”

„A korrupció felelős az árvíz okozta súlyos károkért”

Korrupvió és várostervezési hiányosságok
Abidjan
A katolikus püspökök szerint a korrupció és a városfejlesztés hiányosságai együtt tehetők felelőssé a súlyos árvíz-és viharkárokért. Az Elefántcsontparti Abidjanban 20 ember halt meg az árvizek miatt.

A nyugat-afrikai ország legnagyobb városában, Abidjan-ban a gyors urbanizáció és a biztonsági előírások figyelmen kívül hagyása nyilvánvaló veszélyeket rejt magában, nyilatkozta a püspöki konferencia. Ezeket a problémákat tetőzi a korrupció. A június 18–19-én történt áradások főként a tengerparti részeket érintették.

Az egyházi vezetők felszólították az érintetteket a polgári felelősségvállalásra és a komoly lelkiismereti elszámolásra.

A Katolikus Egyház elismerte, hogy az áradások természeti katasztrófák voltak, de a korrupció nélkül talán nem következett volna be ilyen szörnyűség. Hálásak azoknak a kormányzati tisztviselőknek, akik arra törekedtek, hogy segítsék a bajba jutottak mentését. A francia nyelvű országban számos család elvesztette otthonát. Több bolt is megsemmisült, ezzel az emberek megélhetése is veszélybe került. Ezek a családok megérdemlik a közös szolidaritás vállalását.

A püspökök ugyanakkor hozzátették, szükség van egységes fellépésre a szabálytalanságok és korrupció ellen. Meg kell akadályozni, hogy ismét ilyen katasztrófa történjen, orvosolni kell a városi infrastruktúra-problémáit.

Az egyházi elöljárók biztosították az állami hatóságokat támogatásukról. Imáik mellett adományokat gyűjtenek és számítanak minden jóakaratú ember segítségére.

Sidiki Diakite belügyminiszter június 21-én úgy nyilatkozott, hogy a kormány döntése értelmében komoly változásokat eszközölnek. Az 5 millió lakossal rendelkező Abidjan városban kitelepítik az árvízzel sújtott területek lakosságát. A kormány leállítatja aszokat az építkezéseket, amelyek természetes vízelvezető utakba és csatornákba épültek. Igyekeznek megakadályozni az újabb halálos áldozatokkal járó katasztrófákat.

Elefántcsontpart 20 milliós lakosságának az egyötödét alkotják. A muszlimok a lakosság 35 százalékát teszik ki. A világ legnagyobb katolikus bazilikája Yammossoukro nevű fővárosukban található. Az egykori francia gyarmat teljes függetlenségét 1960-ban nyerte el. Fejlődése az anyaországgal fenntartott szoros kapcsolatának is köszönhető, ma Nyugat-Afrika egyik leggazdagabb országa. Elefántcsontpart a világ legnagyobb kakaóexportőre, de mint a fejlődő országok többsége, igen eladósodott. Az ország bevétele erősen függ a kakaó világpiaci árától.

Forrás: Cruxnow.com