Az államalapítás és Szent István király ünnepe alkalmából a nemzeti könyvtár 2023. augusztus 20-án nyílt napot rendez a családok számára. Kicsiket és nagyokat egyaránt várnak több millió dokumentumot őrző raktáraikkal, szabadulószobáikkal, divattörténeti és Madách-kiállításukkal, kézműves-foglalkozásaikkal.

Az Országos Széchényi Könyvtár nyílt napján a már hagyományosnak mondható programokon túl szeretettel várják vendégeiket új kiállításaikkal.

Az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtára színháztörténeti gyűjteményéből mutatnak be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200. és színházi ősbemutatójának 140. évfordulója kapcsán. Az ember tragédiája színpadtörténetének kezdőpontjától (1883. szeptember 21.) indulva felsorakoztatják a 20. század első felének legizgalmasabb díszlet- és jelmezterveit, színházi fényképeit. A színpadi függönyöket megidézve jutunk a kiállítási térbe, ahol a látogatók digitálisan lapozhatják Paulay Ede rendezőpéldányát, szelfizhetnek az ősbemutató Luciferével, odaképzelhetik magukat Oláh Gusztáv Szegeden kivetített díszletei elé. Szóbuborékokban elevenítjük fel mindazon mondatokat, amelyek a Tragédiából származnak, de már aforizmaként tekintünk rájuk („A tett halála az okoskodás.” „Nem adhatok mást, csak mi lényegem.”). A kiállításhoz kapcsolódóan a látogatók maguk is alkothatnak; megmutathatják, hogy milyen jelmezeket terveznének a Tragédiához. Az érdeklődőket egész nap szakértő kolléga várja és kalauzolja a tárlatban.

A két kiállítás mellett bejárhatják az évszázadok értékeit is rejtő raktárakat, megismerkedhetnek a könyvtár épületének históriájával, feltárva azon részeket is, amelyek a modern kulisszák mögött még őrzik az egykori királyi palota emlékét. Vendégek részt vehetnek azon a vársétán, amelyen a budai Vár címereiben és épületdíszeiben található állatábrázolásokat, állatszobrokat mutatjuk be.

Aki megpihenne, vagy csak szeretné kipróbálni kézügyességét, füzetkét, minikönyvet készíthet a ház restaurátorai segítségével, de vihet haza saját gyártású kitűzőt, hűtőmágnest és könyvjelzőt is. Óriás méretű, szokatlan formájú kirakókkal élesíthetik elméjüket gyerekek és felnőttek egyaránt, és két, a könyvtár történetéhez, izgalmas legendákhoz kapcsolódó szabadulószobát is kipróbálhatnak a vállalkozó kedvűek.

A kalandok után jólesik elnyújtózni a filmvetítőben, ahol – csatlakozva a Madách-kiállításhoz – Az ember tragédiája című animációs filmbe pillanthatnak bele az érdeklődők. A kulturált kikapcsolódás mellett széles étel- és italkínálattal várjuk büfénkbe is vendégeinket.

Kapuink minden korosztály számára nyitva állnak a nemzeti ünnepen!

Helyszín:

Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota F épület, V. emelet, 1014 Budapest, Szent György tér 4–5–6.

Időpont: 2023. augusztus 20. 10.00–17.30