Kezdőlap Hírek Az orovos feladata az emberi élet védelme

Az orovos feladata az emberi élet védelme

Az orvos felata itt nem ér véget...
Az orvos feladata itt nem ér véget...
Május 28-án Ferenc pápa találkozott a Katolikus Orvosok Világszövetségének küldötteivel, mely több mint 100 000 orvos és egészségügyi szakember képviseletét vállalta magára a világ 80 országában. A szervezet május 25. és június 2. között tartja 25. világkongresszusát Horvátországban, Zágrábban.

Az orvost és az egészségügyet humánusabbá kell tenni, minden páciens életének és méltóságának védelmében, különösen a leggyengébbek és még meg nem születettek számára, monda Ferenc pápa a katolikus orvos szakembereknek.

A személy védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy emberivé váljon a világ. Fontos, hogy ne csak azoknak legyen joguk, akik hallatni tudják a hangjukat. A pápa sürgette az orvosokat, hogy nemzeti és nemzetközi szinten is tevékenykedjenek a saját területükön. Azokban a politikai vitákban is részt kell venniük, amelyek olyan fontos és sokszor kényes kérdésekkel foglalkoznak mint a terhességmegszakítás, a génmódosítások, vagy az eutanázia.

Az utóbbi időben nagy figyelmet kaptak az argentin tüntetések és az ír népszavazás, melynek eredményeként komolyan lazítanak az eddig szigorú abortusztörvényen. Beigazolódhat több orvos félelme is, miszerint arra kötelezhetik őket, hogy megöljék pácienseiket. Ez többüknél komoly lelkiismereti kérdéseket vet fel.

Az orvosgenetika olyan terület, amely nagy letehetőségeket tartogat és talán még ennél is nagyobb veszélyeket. Túlzott önbizalmunk, felkészületlenségünk beláthatatlan károkat okozhat.

Az embereknek egyik legfontosabb és elidegeníthetetlen joga az élethez való jog. Ezt mindig szem előtt kellene tartania az orvosoknak.

Az orvos felata itt nem ér véget...
Az orvos feladata itt nem ér véget…

Az egészségügyi dolgozóknak tiszteletben kell tartaniuk az erkölcsi elveket. Ellenezniük kell a leggyengébbek kihasználását, mondta Ferenc pápa.

Az égéségügyben nem a hatékonyság és a nyereség a legfontosabb szempont, hanem az emberi élet védelme.

A pápa felismerte a szövetség hűségét és elkötelezettségét az egyházi tanítás és normák alkalmazására az orvosi etika területén.

A katolikus orvosoknak az egyházzal való közösségben kell inspirálniuk, hogy  szakmájukban és keresztény hitükben törekedjen arra, hogy megismerjék és megértsék a természeti törvényeket, hogy jobban szolgálhassa az életet.

(Forrás:cruxnow.com)

Ha hozzászólna írásunkhoz, megteheti közösségi oldalunkon. Ha tetszenek cikkeink, ossza meg őket Facebook-on!