Kezdőlap Hírek Írország döntött az abortusz tilalomról

Írország döntött az abortusz tilalomról

Az igenek győztek az Írországi abortusz törvény eltörléséről szóló népszavazáson.

Mint korábban beszámoltunk róla, a tegnapi napon szavazott Írország a magzatok védelméről. A hivatalos eredmények szerint az írek kétharmada támogatta az abortusz tilalom eltörlését.

Teréz anya régi szavai nem jutottak el az emberekhez: „A béke legnagyobb pusztítója ma az abortusz, mert az háború a gyermek ellen, az ártatlan gyermek közvetlen legyilkolása, gyilkosság, amit maga az anya végez el. Ha elfogadjuk, hogy egy anya még a saját gyermekét is megölheti, hogyan mondhatnánk az embereknek, hogy ne öljék meg egymást?

Eddig Európa legszigorúbb magzatvédő törvényei Írországban voltak. A terhességmegszakítást csak abban az esetben engedélyezték, ha a terhesség veszélyeztetné az anya életét. Ez évente átlagosan mintegy 25 körüli művi terhességmegszakítást jelentett, de több ezren utaztak más országokba orvoshoz, hogy ne keljen a otthoni törvényeknek megfelelni. Az utóbbi időben elterjedtek az internetről beszerezhető illegális, magzat elhajtó készítmények.

A régi törvények megvédése érdekében kampányoló Save Aid mozgalom történelmi tragédiának nevezte a voksolás eredményét. A nem kampány elismerte a vereségét, de folytatni fogják kampányukat, hogy lehetőleg minél kevesebben éljenek az új lehetőségekkel.

Székely János imája a gyermekre várókért

Az abortusz tilalom eltörléséért kampányoló miniszterelnök, Leo Varadkar történelmi győzelemként értékelte a referendum eredményét.

Az eredmények ismeretében a kormány javaslatot tesz arra, hogy a terhesség első 12 hetében legyen legális az abortusz.

Beigazolódik azon orvosok félelme, akik attól tartottak, hogy kötelezik majd őket pácienseik megölésére. Ez többüknél komoly lelkiismereti kérdéseket vet fel.