Kezdőlap Egyéb Az üldözött keresztényekért

Az üldözött keresztényekért

Sokan úgy gondolják hazánkban még ma is, hogy a keresztényüldözés a IV. században véget ért, régmúlt dolog, messze van tőlünk. Azonban néhány évvel ezelőtt olyan hírek érkeztek a médián keresztül, hogy a keresztényeknek számos támadással kell megküzdeniük, s közülük sokan a vérükkel fizetnek a hitükért. S kiderült, nemcsak eseti üldözésekről van szó, mert a világ egyes részein szinte mindennapos a vallási intolerancia – hangzott el Tihanyban nemrég, ahol a Tetőtéri esték keretében Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vallási, Diplomáciai Osztályának vezetője volt a vendég.

Korzenszky Richárd bencés atya, emeritus perjel, a programsorozat szervezője hangsúlyozta bevezető gondolataiban, hogy a vallásüldözés napjainkban egyre erősödik, s rendkívül fontos, hogy beszéljünk róla, nem maradhat pusztán a hírek világában.

Az előadó kiemelte, hogy a külügyminisztérium vallásdiplomáciai osztálya nemrég egyesült azzal a világszerte egyedülálló hivatallal, amely az Üldözött KeresztényekMegsegítéséért FelelősHelyettes Államtitkárságnevet viseli. Célja, hogy integráltabban, többféle erőforrást összefogva folytassa sajátos küldetését, hogy akikkel keveset és kevesen foglalkoznak, azaz az üldözött keresztényeket segítse különféle módokon. Felmerülhet bárkiben, vetette fel, hogy miért kell erre egy külön kormányhivatalt létrehozni, mikor világszerte szinte minden vallás képviselőit üldözik. Viszont a statisztikák szerint a legtöbb üldözött hívő ember keresztény, mutatott rá. Ma a világon minden nyolcadik keresztény állandó üldözésnek van kitéve hite miatt. Naponta átlagosan 16 keresztényt öltek meg tavaly, s több mint 360 millió keresztény szenved ma üldöztetést világszerte (a kirekesztéstől az életük kioltásáig). A helyzet tragikus voltára az döbbentette rá a magyar államot és a magyar embereket, mikor szörnyű fényképek érkeztek a Közel- Keletről, melyeken az Iszlám Állam    fegyveresei voltak láthatók, akik az általuk elrabolt 21 kopt keresztény líbiai vendégmunkás lefejezésére készültek a tengerparton. Ez az erős kép felébresztette a világot, hogy e vértanúk Jézus nevével az ajkukon mentek a halálba. Ekkor hazánk is azt gondolta, valamit tenni kell ez ellen, idézte. Szijjártó Péter külügyminiszter utasította a kairói nagykövetet, hogy lépjen kapcsolatba az áldozatok családjaival, és kérdezze meg, hogyan tudnánk segíteni nekik. A családfő nélkül maradt közösségek tehenet kértek, mert az megélhetésüknek fontos anyagi alapját képezi. Ez volt az első segélyakciója hazánknak, s azóta számtalan helyzetben sikerült segíteni az üldözött keresztényeknek. E módszerrel példát is adtak a világnak, mutatott rá: a problémákat a helyszínen kell gondozni, orvosolni. Ez összecseng Ferenc pápa szándékaival is: A bajoknak a gyökerét kell orvosolni. A kormány döntése nyomán különösen is odafigyelnek arra, mondta, hogy a keresztényeket kiemelten segítsék, s ezt egyetértésben teszik a hazai egyházakkal.

Felidézte a keresztényüldözés áldozatait a közelmúltból, így többek között a 2020-ban Nizzában, a Notre Dame-székesegyházban a reggeli misén iszlamisták által meggyilkolt három hívő esetét, illetve az idei évben pünkösd napján Nigériában Owo városában az iszlamista szélsőségesek által megtámadott templomot, ahol ötven embert gyilkoltak meg. Ekkor gyorssegélyt küldtek az egyházmegyének, hogy itt is az áldozatok családjainak segítsenek.

Az adomány és segélygyűjtő programok elsősorban Közel-Keleten, illetve Afrikában enyhítik az üldözöttek helyzetét. Fodor Réka orvosmissziója Nigériában az onitshai érsekség területén talált befogadó közösségre, Hardy Richárd orvos-szerzetes Kongóban szemészorvosként hatalmas területet lát el, a magyar állam is támogatja ebben. S egy külön ösztöndíj-programot hirdetett meg hazánk keresztény fiatalok számára (nemcsak üldözötteknek), melynek keretében évente száz helyet biztosítanak hátrányos helyzetű keresztény közösségeknek, amelyek diákokat nevezhetnek be püspöki ajánlólevéllel, akik aztán visszatérve szülőföldjükre, képzettségükkel az ottani közösséget segíthetik. A Hungary Helps program keretében pedig egyházi gyűjtések során is adományokat juttatnak el üldözött közösségeknek. A magyar állam üldözött keresztényeket segítő tevékenységét Ferenc pápa is elismeréssel méltatta nemrég.

Toldi Éva

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút