Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bánt, hogy nőként nem lehetek pap

Bánt, hogy nőként nem lehetek pap

Kedves Lelkiatya! Miért érezheti egy nő, hogy az Úr hívja papnak, ha nem lehet? Jelenleg ott tartok, hogy haragszom azokra, akik lehetnének, de nem lesznek papok, és a miséken majdnem elsírom magam, amikor az atya hálát ad, hogy pap lehet.

Kedves Levélíró! Az identitásunkat kapjuk. Kapjuk a nemünket, a történelmi kort, a nemzetiséget, az anyanyelvet és a családot, amibe beleszületünk. Nem volna helyes, ha egy férfi szomorkodna, hogy ő miért nem lehet édesanya. Nem volna jó, ha valaki azon bánkódna, miért nem élhetett a középkorban, vagy miért nem lehet más nemzetiségű. Istentől hálás szívvel kell elfogadni az ajándékot, és a lehető legjobbat kihozni belőle.

A Szűzanya nem volt pap. Nagyobb ő minden papnál, nagyobb a pápáknál. Sziénai Szent Katalin nem volt pap, de pápákat tanított, segített el a megtérésre. Kis Szent Teréz nem volt pap, de embermillióknak lett lelki útmutatója, vezetője.

Próbálja felírni egy papírra mindazt, ami kincs a nőiségében. Az empátiát, érzékenységet, az alázatra és a szolgálatra való készséget, az anyai szeretet hatalmas, erős ajándékát, az Isten dolgaira való nyitottságot, a kitartásra és hősiességre való képességet. Próbálja ezeket megköszönni.

Kérdezze meg Istentől, hogy milyen utat szán Önnek, mire hívja Önt? Milyen adottságokat adott, mi van elültetve a lelke legmélyén, milyen lehetőségeket nyit meg Ön előtt?