Kezdőlap A lelkiatya válaszol Bűnt követek el, ha vasárnap a munka miatt nem tudok szentmisére menni?

Bűnt követek el, ha vasárnap a munka miatt nem tudok szentmisére menni?

Fulton J. Sheen gondolatai munkáról és hitről

Tisztelt Lelkiatya! Azzal bűnt követek el, hogy az Úr napján, vasárnap egész nap dolgozom és ezzel együtt a miséről is lemaradok? A munka kötelező, és nem tudok mit tenni a főnök által megírt beosztásról.

Kedves Levélíró! Örülök, hogy fontos az Ön számára az Úr napjának megszentelése, fontos, hogy Istennel hétről-hétre találkozhasson, befogadhassa az Ő békéjét, kegyelmét, hallhassa az Ő szavait, táplálkozhasson az Eucharisztiával.

Vannak olyan munkakörök, amelyeket minden nap el kell végezni, vasárnap is. Kellenek ilyenkor is ápolók a kórházakban és az idősotthonokban, nyitva kell tartani a benzinkutakat, egyes gyógyszertárakat, készenlétben kell állniuk a tűzoltóknak, dolgozniuk kell a határőröknek, vasutasoknak és még hosszan folytathatnánk ezt a sort. A szeretet kötelezettsége (pl. egy beteg ember ápolása) is indokolhatja azt, hogy valaki nem tud elmenni a templomba. Ezekben az esetekben tehát nem vét az, aki egyszer-egyszer nem tud részt venni a vasárnapi Szentmisén.

Nem elfogadható azonban, ha valakit arra kényszerítenek, hogy minden vasárnap dolgozzon. Ha egy munkahelyen valakivel ez történik, akkor meg kell próbálnia munkahelyet változtatni. Amíg ezt nem tudja megtenni, addig nem ő a hibás ezért az állapotért, azonban ilyen esetben nagyon helyes, ha egy-egy hétköznapi Szentmisével mindig pótolja a vasárnapit.