Kezdőlap Hírek Csökken az egyházi értékek elleni bűncselekmények száma

Csökken az egyházi értékek elleni bűncselekmények száma

Öt évvel ezelőtt még közel kétszáz esetben követtek el egyházi fenntartású ingatlan, intézmény, javak sérelmére bűncselekményt, tavaly már harmadával kevesebbet – számol be a 777.

A Magyar Hírlap kérésére készített rendőrségi összesítés szerint míg 2015-ben 188 eset került az egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikába, egy évvel később 136, újabb év múltán 131, és bár tavalyelőtt átmenetileg ismét emelkedett az esetszám 166-ra, 2019-ben jelentősen, 119-re csökkent az ilyen bűnesetek száma.

A leginkább érintett Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, illetve a főváros. Általában kevés hasonló bűncselekménnyel találkoznak a nyomozók Komárom-Esztergom, Nógrád és Zala területén.

A legszembetűnőbb változás Borsodban történt, ahol 2015-ben még 26 esetet zárt le a rendőrség, tavaly viszont csak négyet.

Budapesten kis mértékben csökkent az esetek száma, míg öt évvel ezelőtt 38 esetet zártak le a nyomozók, addig tavaly 29-et. Az utóbbi öt év során az egy évben elkövetett legtöbb bűncselekményt Győr-Moson-Sopron megyében regisztrálták, két éve 56 eljárást zárt le a rendőrség.

A bűncselekmények között a lopás volt a leggyakoribb, ám az esetszám itt is mérséklődik, öt éve még 156 bűncselekményt rögzítettek, tavaly százat. A második leggyakoribb bűncselekmény a rongálás, ám itt is csökkenő tendencia figyelhető meg, tavaly az öt évvel ezelőtti esetszám felét regisztrálták. Egyházi ingatlanokhoz köthető emberöléses eset nem volt 2015 óta, testi sértés azonban szinte minden évben.