Kezdőlap Hírek Dollármilliók egy karóráért

Dollármilliók egy karóráért

Dollármilliók egy karóráért
Éppen a szegények első világnapja előtt néhány nappal olvastam egy osztrák lapban, hogy októberben egy New York-i árverésen 17,75 millió dollárért kelt el egy karóra. Tíz millió dollár volt a kikiáltási ára, de végül a telefonon nyerő új tulajdonos jól megemelte az árat. Félreértés ne essék, nem valami különleges aranyóráról van szó.

A Rolex Daytona óra a hatvanas években készült. A híres  sztár, Paul Newman kapta ajándékba 1968-ban feleségétől. Az ajándékozónak és megajándékozottnak egyaránt fogalma sem volt arról, milyen hatalmas érték lesz ez a gyűjtők számára. Az ugyancsak színésznő feleség, Joanne Woodward csak férje autóversenyzői hobbijára gondolt,ezért vésette az óra hátlapjába: „Vezess óvatosan. Me.” Versenyző számára fontos a pontos idő.

Az óra további sorsa ugyanilyen gyanútlanul folytatódott. Amikor a színész egyszer unokaöccsével éppen faházat épített, megkérdezte a 18 éves James Cox-tól: hány óra. Kiderült,hogy a fiúnak nincs órája. Mire nagybátyja lecsatolta és unokaöccsének ajándékozta az órát, amelynek értékét továbbra sem sejtette egyikük sem.

Paul Newman 2008-ban tüdőrákban hunyt el 83 évesen. Katolikus édesanyja, Theresa Fetzko kassai születésű volt, rokonai Kassán élnek. Talán tőle is örökölte jótékonyságát: életében 220 millió dollárt fordított karitatív célra.

A különleges óra végül talán most révbe jutott. A megajándékozott James Cox unokaöccs megtudva, hogy nemcsak kedves családi emlék, hanem vagyontárgy birtokában van, New Yorkban árverésre bocsátotta. A dollármilliókból pedig bőven jutott a Paul  Newman Alapítvány jótékony céljaira.

Az evangéliumi szegénységről talán még  nem is hallottak feleségével, de ráéreztek, hogy nem az a fontos, hogy ne legyen semmim vagy szerény igényű  legyek, hanem az, mit teszek a vagyonommal. Ha megosztom rászorulókkal, ha nem csak magamra gondolok, hanem ajándékozó szeretettel fordulok a szegényekhez, ha gyermekeimet és unokáimat is erre nevelem, akkor leszek evangéliumi értelemben szegény, bármennyi jövedelmem is van. Akkor egyszerű karóra is elég lesz, hogy figyelmeztessen életem óráinak igazi értékeire.

Rosdy Pál