Kezdőlap Hírek Elindult a Karitász adventi segélyakciója

Elindult a Karitász adventi segélyakciója

Elindult a Karitász adventi segélyakciója
Sajtótájékoztatóval és adományok átadásával indult a Katolikus Karitász „Tárjátok ki szíveteket!” mottóval meghirdetett adventi segélyakciója november 25-én Budapesten, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia közösségi termében.
Az ünnepi esemény kezdetén Anducska-Kemény Zente mondta el Túrmezei Erzsébet Pótvizsga szeretetből című versét.

Ezt követően Écsy Gábor, a Karitász igazgatója elmondta: a nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Meleg otthont biztosítani téli ruhákkal, kályhákkal és tűzifával, élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsony, közös ünnepségre hívni a magányos és szegény körülmények között élő időseket.

A Katolikus Karitász évről évre meghirdeti adventi adománygyűjtését. A kampányt szimbolizáló nyitott tenyérben tartott hóból formált szív azt jelképezi, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. Szívünk kitárásával felmelegíthetjük mások hideg otthonát, ünneppé tehetjük küzdelmekkel teli napjait. A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet okoz neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk és megélheti, hogy nincs egyedül.

Az akció keretében több országos program zajlik karácsonyig.
  • Számos helyen osztanak egész télen meleg ételt, forró teát, téli ruhát, takarókat a hajléktalanoknak és krízis helyzetben élőknek. Budapesten december 3-tól minden hétköznap lesz ételosztás az egyik hajléktalan szállón.
  • Több száz családot támogatunk kályhával és igény szerint tűzifával nem csak hazánkban, hanem határon túl is.
    Idén először indult el országosan az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció, amely során nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni számos gyűjtőponton. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el az országos hálózaton keresztül több tízezer gyermeknek. Bővebb információ: www.angyalbatyu.hu
  • Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció idén december 2-án Pécsen indul majd és az egy hét során több mint 300 település kapcsolódik be a programsorozatba. A záró rendezvénynek december 9-én Kaposvár ad otthont. (A hét kiemelt programjairól hamarosan bővebben is olvashatnak honlapunkon.)

Az adományok mellett az önkéntesek személyes törődése, a közös ünnepségek azok, amelyek valóban elhozzák majd a kis Jézus születésének örömét a magányosoknak. E műsorokat szimbolizálandó Navratil Andrea népdalénekes varázsolta a terembe pillanatra a karácsony örömét, közös énekléssel zárva műsorát.

Csorba Gábor, a Szent Erzsébet Karitászközpont igazgatója, a plébánia karitászcsoportjának vezetője az önkéntesek munkájáról, az akciók gyakorlati lebonyolításáról beszélt, elmondva, hogy a 16 egyházmegei központ, 880 karitászcsoportjának mintegy 10000 önkéntes végez segítő szolgálatot egész évben. A belvárosi plébánia karitászcsoportja több mint tíz éve működik és közel 100 családdal áll kapcsolatban egész évben.

Zagyva Richárd elmondta, az akciókba több módon is be lehet kapcsolódni:
  • a 1356-os adományvonal hívásával
  • pénzadományokkal – online vagy banki utalással
  • tárgyi adományokkal, angyalbatyuval a kijelölt gyűjtőpontokon és minden egyházmegyei karitász központban

A segélyszervezet ezen túl november 23. és december 23. között Budapesten a Szent István-bazilika előtti téren és november 30. és december 6. között a Vörösmarty téri adventi vásáron is adománypontot működtet.

A sajtótájékoztató végén élelmiszercsomagokat vehettek át a meghívott plébániai családok, és téli ruhákból válogathattak.

Forrás: Katolikus Karitász