Kezdőlap Az év minden napjára Ferenc pápa: Bocsánatot kérünk!

Ferenc pápa: Bocsánatot kérünk!

„Bocsánatot kérünk.” Ferenc pápa bűnbánati imája, melyet augusztus 26-án vasárnap délután a dublini Phoenix parkban tartott szentmise bűnbánati szertartása során imádkozott – írja a Vatikáni Rádió.

Tegnap találkoztam nyolc személlyel, akik hatalmi, lelkiismereti és szexuális visszaélést szenvedtek el. Összegyűjtve mindazt, amit nekem elmondtak, az Úr elé szeretném helyezni ezeket a bűntényeket és bocsánatot kérek.

Bocsánatot kérünk az Írországban történt hatalmi, lelkiismereti és szexuális visszaélésekért, melyeket az egyház prominens tagjai követtek el. Különös módon kérünk bocsánatot a szerzetesek és szerzetesnők és az egyház más tagjai által vezetett intézmények különféle típusaiban elkövetett visszaélésekért. Bocsánatot kérünk a kiskorúakkal végeztetett kényszermunka miatt.

Bocsánatot kérünk mindahányszor az egyház nevében a visszaélések elszenvedői iránt nem mutattunk együttérzést és nem kerestük az igazságot és az igazságosságot konkrét tettekkel. Bocsánatot kérünk.

Bocsánatot kérünk az egyházi hierarchia némely tagja miatt, akik nem vállalták magukra ezeket a fájdalmas helyzeteket és csendben maradtak. Bocsánatot kérünk.

Bocsánatot kérünk a gyermekekért, akiket elvettek az anyukájuk mellől és mindahányszor azt mondták olyan sok leány-anyának, akik a tőlük elválasztott gyerekeiket próbálták keresni vagy a gyerekeknek mondták, akik az anyukájukat keresték, hogy ez halálos bűn volt: ez nem halálos bűn, ez a negyedik parancsolat. Bocsánatot kérünk.

Az Úr tartsa meg és növelje a szégyen és bűnbánat ezen állapotát, és adjon nekünk erőt elköteleződni, hogy ilyen dolgok soha meg ne történjenek és hogy szolgáltassanak igazságot. Ámen!

Forrás: Vatikáni Rádió