Kezdőlap A lelkiatya válaszol Gyónhatunk „magunkban” a járvány idején?

Gyónhatunk „magunkban” a járvány idején?

Kedves Lelkiatya! A misén azt mondták, hogy aki csak tud, az „gyóntassa meg magát” és adjon fel magának valami elégtételt, hogy minél kevesebb ember gyónjon a járvány miatt. Ez egy teljesen érvényes gyónás? Lehet utána áldozni? Régen azt tanultam, hogy csak a szentgyónás törli el a bűnt és csak felszentelt pap gyóntathat, és még az atyák is egy másik atyának gyónnak.

Kedves Levélíró! Nagyon jól tudja mindazt, amit leírt. Magát senki sem gyóntathatja meg. Senki más nem oldozhat fel a bűneink alól, mit a felszentelt pap. Jézus a bűnbocsánat szolgálatát és csodálatos hatalmát az apostolainak adta át (Jn 20,23), az apostolok pedig kézrátétel által továbbadták a Jézustól kapott kegyelmi küldetést és felhatalmazást az ő utódaiknak, a püspököknek és a papoknak. Ahogyan magát senki sem keresztelheti meg, éppígy senki sem gyóntathatja meg önmagát. A papok is a gyónás szentsége által nyerik el újra és újra a bűnbocsánat kegyelmét, amikor egy másik papnak meggyónnak és a feloldozásban részesülnek.

Egyes templomokban a pap a járványhelyzet miatt általános feloldozásban részesítheti a híveket. Ilyenkor a személyes bűnbánat szükséges, a bűnök bevallása elmarad a vészhelyzet miatt (ám ezt a legközelebbi gyónásban majd pótolni kell), a pap által közvetített feloldozás és bűnbocsánat pedig megvan, mint a személyes gyónáskor. A gyónásnak ez a rendkívüli formája régen is létezett, például háborúban, vagy nagy járványok, más vészhelyzetek idején.

Szexuális zaklatás esetén meg kell szegni a gyónási titoktartást?
Gyónás után akarták kirabolni a plébánost