Kezdőlap A lelkiatya válaszol Milyen a feltétel nélküli szeretet?

Milyen a feltétel nélküli szeretet?

Tisztelt Lelkiatya! Folyton vissza-visszatérő bűnöm egyike, hogy vétek a legfőbb parancs: a szeretet parancsa ellen. Mert bár vannak szüleim, mégsem tudom, milyen a feltétel nélküli szeretet. Folyton azt érzem ki kell érdemelnem mások szeretetét, Isten szeretetét. De nekem sem könnyű egyes embereket szeretnem. Jézus tanítása szerint: az Isten szeretete, az emberek szeretete és saját magunk szeretete elválaszthatatlan egymástól. Nekem nehéz mindhármat megtartani…

Kedves Levélíró! Ha személyesen beszélgetnénk, sok-sok kérdésem lenne Önhöz, és beszélnénk az életéről, a személyes eddig megtett útról, az örömeiről és nehézségeiről. erre sajnos így levélen keresztül nincs lehetőség. Ezért kérem, fogadjon el tőlem néhány egyszerű gondolatot.

Önmagunkat szeretni azt jelenti, hogy hálás vagyok Istennek, amiért megalkotta a világot, és benne engem is. Hálás vagyok a nagyszerű tervért, a szeretet tervéért, amelyre teremtett. Hálás vagyok, hogy nem selejtet teremtett, rejtett el kincseket az én életemben is. Ha valaki nem szereti önmagát, értéktelennek gondolja magát, akkor Istent is – titkon – vádolja, hogy ilyen selejtes lényt alkotott. Próbálja néha elképzelni, hogy Isten a felhők fölül nézi Önt nagy örömmel, gyönyörködve. Jobban szeret, mint a legjobb szülő, mint a legjobb nagyszülő, mint a legjobb házastárs. Próbálja érezni az Ő áradó, sugárzó jóságát, próbálja látni az Ő mosolygó, büszke arcát. Próbálja látni Jézust, aki mindannyiunkért, Önért is vállalta a legszörnyűbb halált, a végsőkig szeretett. Próbáljon néha odaállni a tükör elé, nézni a saját arcát, és addig ott maradni, amíg nem tud őszintén önmagára mosolyogni. Próbáljon derűsen nekiindulni egy napnak, örömmel felnézni az égre, amikor kilép az utcára.

Próbálja másokban is meglátni Isten remekművét, az Ő gyermekét. Lehet, hogy a másik ember nagyon más, mint én, lehet, hogy nem szimpatikus. Van azonban sok olyan érték és kincs, ami bennünk nincs meg, ezért nem is annyira értékeljük, talán észre se vesszük másokban, ám azok mégiscsak nagy kincsek. Próbálja látni Isten arcát, ahogy szeretettel nézi a sok-sok embert, kínaiakat és afrikaiakat, ősembereket és modern tudósokat, gyerekeket és öregeket. Próbálja Isten szemével, anyai szemekkel látni a világot!