Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan működik az általános feloldozás?

Hogyan működik az általános feloldozás?

Gyónás és bűnbánat
Kedves Lelkiatya! A következő kérdésekre szeretném megtudni a választ: 1. Most az általános feloldozás során feloldozott bűnöket – ha nincs bennük halálos bűn – a legközelebbi személyes gyónásnál meg kell-e ismételni? 2. Vannak olyan bűneim, amelyek a korábbi gyónás során kimaradtak, azokat is eltörli az általános feloldozás? 3. Az általános feloldozást neten keresztül is megkaphatjuk, vagy hogy működik pontosan? 4. Ha a kedvenc atyám régi miséit nézem meg az élő közvetítés helyett, az is ugyanúgy érvényes, mint az élő közvetítés nézése?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy törekszik a komoly lelki életre, és a bűnbánat szentségét is komolyan gyakorolja. Az általános feloldozás egy nagyon rendkívüli dolog, amit az egyház csak halálveszélyben, vagy nagy szükséghelyzetben szokott alkalmazni. Alapvetően ugyanaz érvényes rá, mint az egyéni gyónásra. A bocsánatos bűnöket nem kötelező meggyónni (csak a súlyos bűnöket), és ezekre is kiterjed a feloldozás kegyelme. Legközelebb sem kell megismételni a bocsánatos bűnöket, de természetesen lehet ezeket is megvallani.

A véletlenül kimaradt bűnöket eltörli a szentgyónás, ezeket e legközelebbi szentgyónáskor le kell tennünk, meg kell vallanunk Isten előtt. Az általános feloldozás utáni első személyes gyónáskor szükséges ezt megtenni.

Minden szentséget csak közvetlenül, személyesen lehet megkapni, telefonon, vagy neten keresztül nem. A szentségek a közénk jött, testet öltött Istenember cselekedetei az Egyházon keresztül, amely az Ő Teste, így szükséges, hogy személyesen találkozzunk a kegyelemnek ezzel a történelembe beletestesült forrásával, amelyet az Egyház titokzatosan őriz.

Ha interneten keresztül hallgat szentmisét, akkor nem annyira lényeges, hogy élő közvetítést, vagy egy régebben felvett szentmisét hallgat.

Tartson ki továbbra is az imádságban, az őszinte, mély Isten keresésben!