Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan maradhatnék meg tartósan a munkahelyemen?

Hogyan maradhatnék meg tartósan a munkahelyemen?

Tisztelt Lelkiatya! Hosszú évek óta küzdök azzal, hogy egy munkahelyen elhelyezkedhessek. Kb. 20 munkahelyet próbáltam meg az évek alatt. 2 munkahelyen voltam 1-2 évig, a többin még a próbaidőket sem tudtam teljesíteni. Sok panasz ér, pedig igyekszem és akarok dolgozni. Mi lehet a megoldás?

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy igyekszik munkahelyet találni, és őszintén keresi az okát annak, hogy ez miért megy olyan nehezen az Ön számára.

Húsz munkahely 10-15 év alatt nagyon sok. Nehéz bármi konkrétat mondani, mert nem ismerem Önt. Jó volna személyesen találkozni Önnel és néhány ismerősével, volt munkatársával is.

Javaslom Önnek, hogy kérje meg 5-10 volt munkatársát, hogy mondják el, mi volt a jó az Ön munkahelyi tevékenységében, és mik voltak azok a dolgok, amik esetleg zavaróak voltak, amik problémát jelentettek mások számára. Írja le ezeket a mások által elmondott megfigyeléseket, és gondolkodjon el rajtuk. Válassza ki közülük azokat a hibákat, amelyeket Ön is igaznak tart, és gondolkodjon azon, hogy tud-e ezeken a területeken változtatni, alakítani a magatartásán?

Egy másik javaslatom az, hogy ha új munkahelyre kerül, az első egy-két évben ne akarjon ott semmi nagyobb változtatást. Igyekezzen csak megfigyelni, hogy mit hogyan szoktak, kinek milyen a személyisége, mit szeret és mit nem. Próbálja meghúzni magát csendesen, igyekezzen segíteni mindenkinek, ahol tud.

Figyeljen mindig arra, hogy Isten jelenlétében él, az Ő szeretete öleli Önt körül. Ha bármi negatív dolog érné, ne háborodjon fel, hanem próbálja átélni azt, hogy Isten Ön mellett áll, szereti Önt, és ehhez képest az emberi dolgok eltörpülnek.