Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mit tegyek, hogy jobban érezzem az Isten iránti szeretetemet?

Mit tegyek, hogy jobban érezzem az Isten iránti szeretetemet?

Tisztelt Lelkiatya! Gondot okoz nekem, hogy az Isten iránti szeretetemet nem úgy érzem át, mint a családtagjaim, barátaim iráni érzett szeretetet. Hálás vagyok neki a hosszú életem során tapasztalt sok kegyelméért, minden szentmisén és imáimban minden nap megköszönöm Neki, de inkább az eszemmel tudom, mint érzem, hogy szeretem Őt. Megtapasztaltam, Ő szeret engem és én ezt nem tudom úgy viszonozni, ahogyan szeretném. Baj ez? Mit tehetnék, hogy jobban érezzem is az Isten iránti szeretetemet?

Kedves Levélíró! Nagyon jó, hogy vágyik az Istenszeretet megélésére, keresi ennek az útját. Isten nem olyan, mint egy ember, az érzéseink sem olyanok az irányában, mint egy ember iránt. Amikor az Édesanya a világra hozza a gyermekét, akkor testének és lelkének minden részével, ámuló és megrendült szeretettel szereti őt. Amikor a férj megöleli a feleségét, szintén egész lénye rezdül, benne van a hála, a sok közösen megélt pillanat, a vágy a felesége boldogítására.

Istennel kapcsolatban másak az érzéseink. Őt nem tudjuk fizikailag átölelni, nem látjuk testi szemünkkel a mosolyát, nem halljuk fizika módon a hangját. Ám a Vele kapcsolatos érzéseink mégsem kisebbek. Isten szüntelenül hall minket. Belülről éli végig az életünket. Közelebb van hozzánk, mint mi saját magunkhoz. Jobban szeret, mint ahogy a legjobb szülő tudja a gyermekét, a legjobb nagyszülő az unokáját, hiszen minden szeretet forrása Ő. Ő alkotott minket, akart minket öröktől, az életét áldozta értünk a kereszten, Önmagát adja nekünk az Eucharisztiában. Ő a Lét forrása, sőt maga a Lét. Egy velünk, egy szinte fizikai egységben. Benne élünk, mozgunk és létezünk. Ő az egyetlen, aki a halálunk útján is velünk lesz, ott is fogja majd a kezünket, ahová senki ember nem tud elkísérni. Ismeri a legmélyebb gondolatainkat, vágyainkat, fájdalmainkat, sebeinket, örömeinket, azt is, amit senkivel sem tudunk egészen megosztani.

Az Istennel való egység elemi, tengermély. Ne ugyanazokat az érzéseket keresse az istenszeretetben, mint amiket emberekkel kapcsolatban átél, hanem mélyebbeket, elemibbeket, erősebbeket. Talán nem is jó ezt érzésnek nevezni, Ez inkább egy szinte fizikai, elszakíthatatlan, tengermély egység.