Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hogyan térhetnék át a katolikus hitre?

Hogyan térhetnék át a katolikus hitre?

Tisztelt Lelkiatya! 21 éves református lány vagyok. Gyerekkorom óta hitben neveltek, de csak pár évvel ezelőtt tértem meg. Mindig jártunk templomba, de soha nem láttam értelmét, nem kötött le az istentisztelet és nem találtam a helyem a református gyülekezetben. A nagypapám római katolikus volt, és amikor meghalt, a nagymamám kért neki egy szentmisét amire az egész család elment. Ott megváltozott az életem. Elkezdtem gyakorolni a hitemet, és azóta csak római katolikus misékre járok, mert úgy érzem, hogy ott megnyugodhatok és oda tudok figyelni, annyira szép és egyszerű. Szeretnék római katolikus lenni. Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehetséges-e, és ha igen, akkor mi a menete? Már megkereszteltek és konfirmáltam is.

Kedves Levélíró! Nagy öröm volt olvasni a levelét! Örülök, hogy ilyen nyitott, tiszta szíve van, megérezte a kegyelem jelenlétét, áradását a Szentmisén, és szeretne Benne egészen részesedni.

A szentségekben való részesedés útja nagyon szép és alapvetően egyszerű. Menjen el a plébániára (vagy a mise után szólítsa meg az atyát), és jelezze ezt a kérését, hogy reformátusként keresztelték, konfirmált, és szeretne áldozni, szeretne a katolikus egyház teljes közösségébe befogadást nyerni. El kell majd vinnie a plébániára a keresztlevelét. Az atya egy felkészülési módot fog ajánlani (a katolikus hitről szóló valamely könyv elolvasását, vagy valamilyen oktatáson való részvételt), azután pedig egy egyszerű szertartás keretében, ahol elegendő, ha csak Ön és az atya van jelen, elmondja a Nícea-Konstantinápolyi hitvallást azzal a kiegészítő mondattal, hogy hittel elfogadja mindazt, amit a katolikus egyház mint Istentől kinyilatkoztatott igazságot hirdet és vall. Ez a mondat a szentségek elfogadására (főként Krisztus valóságos jelenléte az Eucharisztiában, a bűnbánat szentsége, a házasság szentsége), a szentek tiszteletének és az elhunytakért való imádságnak a helyes voltára, a jó cselekedetek fontosságára vonatkozik. Ez után az atya megáldja Önt, és ünnepélyesen befogadja a katolikus egyház teljes közösségébe. Ettől kezdve Ön gyónhat és áldozhat, majd később bérmálkozhat, köthet egyházi házasságot, és bekapcsolódhat az egyház életébe, a karitász munkájába, közösségek életébe.

Induljon el bátran ezen az úton, nagy-nagy szeretettel várjuk! Ha bármilyen segítségre szüksége van. írjon újra, és igyekszem megoldani a nehézséget.


a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit Hogyan evangelizáljunk? házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus keresztényüldözés koronavírus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek