Kezdőlap A lelkiatya válaszol Hol van a mennyország?

Hol van a mennyország?

Tisztelt Lelkiatya! Abban kérek segítséget, hogy hol van a mennyország? Jézus azt mondja „Isten országa köztetek van”. Prédikációkban hallom, hogy a mennyország (vagy a pokol) állapot, nem fizikai hely. A halálközeli élmények egészen mást említenek. Kérem segítsenek ezt értelmezni!

Kedves Levélíró! Mennyország van. Jézus mondta: „Ne nyugtalankodjék a szívetek. Higgyetek Istenben, és bennem is higgyetek. Atyám házában sok lakóhely van. Elmegyek és helyet készítek nektek, hogy ti is ott legyetek, ahol én vagyok” (Jn 14,1-3)
A mi földi értelmünkkel nem tudjuk elképzelni a mennyországot. Ez a fajta anyag, amiből a mostani világ felépült, romlandó és véges. Az örök életben minden teljesen más lesz, mint most. Így mondja Szent Pál: szellemi testben támadunk fel. Ezért szokták egyesek azt mondani, hogy a mennyország nem hely, hanem állapot. Ez azt jelenti, hogy nem olyan hely, mint egy földi hely. Ám éppúgy valóságos.
A kisbaba sem tudja elképzelni a születése előtt, hogy milyen lesz az anyaméhen kívüli élet. A szitakötőlárva a tócsában nem tudja elképzelni, hogy milyen lesz röpülni.
Az örök élet lényege az Isten örök szeretetében, békéjében való élet. Olyan az örök élet, mint amikor egy kisgyerek megpillantja az apját, odafut hozzá és átöleli. Az örök élet egy örök pillanat. Isten örök ölelése, és a szeretteinkkel együtt való közös öröm.