Kezdőlap Hírek Ír népszavazás az abortusz engedélyezéséről

Ír népszavazás az abortusz engedélyezéséről

Dublinban szerdán az utcára vonultak az abortuszellenesek és az azt támogatók is.

A rendkívül vallásos Írországban 1983-ban népszavazással tiltották be az abortusz alkalmazását. A törvény életbe lépése óta 14 év börtönbüntetéssel sújtható a gyermekét elvetető nő. Jelenleg kizárólag abban az esetben engedélyezett az abortusz, ha a terhesség veszélyeztetné az anya életét.  Ez évente pár tucat esetet jelent.

A szigorú szabályozás miatt az elmúlt 25 évben a sok ezer megmentett magzat mellett, 170 ezer nő szakíttatta meg terhességét más államban, jellemzően Nagy-Britanniában. Az utóbbi időszakban egyre jobban elterjedtek az interneten beszerezhető, az anya egészségére is veszélyes, ismeretlen eredetű vetélést okozó készítmények. Ez lépéskényszerbe hozta az államot is. Ha a nemek nyernek, szigorúbb felügyeletre lesz szükség mint eddig.

Az ír miniszterelnök, a Fine Gael pártot vezető Leo Varadkar nyíltan támogatja az abortusz tiltásának megszüntetését. Ő nem olyan régen még életvédőként definiálta magát.

Az ír püspökök korábban több esetben is kifejtették, hogy ha az igenek győznek és hatályon kívül helyezik a jelenlegi törvényt az igazságtalan lenne a magzatokkal szemben. Kiemelték, hogy mindenben segíteni kell az olyan szülőket, akiknek támogatásra van szükségük gyermekük neveléséhez. Fontos, hogy ez a támogatás ne csak szavakban nyilvánuljon meg, hanem tevékeny tettekben is.

Több orvos is attól fél, ha az igenek nyernek, akkor arra kényszeríthetik őket, hogy megöljék pácienseiket. Ez többüknél komoly lelkiismereti kérdéseket vet fel.

A közvélemény-kutatások szoros eredményre számítanak. Az eredmények azt mutatják, hogy az emberek 15%-a még nem tudja, mire fog szavazni. Valószínűleg az ő szavazatukon fog múlni, hogy Írország elveti-e az alkotmányuk 8. kiegészítését, mely szerint a meg nem született gyermeknek és az anyának egyenlő az élethez való joga.

Nem Írország az egyetlen hely, ahol a napokban komoly vitákat vált ki az abortusz kérdése, Argentínában múlt szombaton 3,5 millióan tüntettek az élet védelme mellett.

Imádkozzunk a magzatokért.

Székely János imája a gyermekre várókért