Kezdőlap Kitekintő Isten a rácsok mögött

Isten a rácsok mögött

Mi lehet a titka a börtön-cursillónak, amely látványos változást hoz az elítéltek életében és szemléletében?

A filmben megismerhetjük a börtön-cursillót, egy eredményes rehabilitációt. Az önkéntesek egy háromnapos intenzív lelkigyakorlattal és az utógondozással a rabok életében és lelkében hatalmas változást hoznak.

YouTube-csatornánkra itt iratkozhat fel.

Mit tudunk kezdeni azokkal az emberekkel akik apróbb botlás vagy súlyos bűncselekmény elkövetése miatt börtönbe kerülnek? A fogvatartottak reintegrációja és a visszaeséses bűnözés komoly kihívásokat jelentenek társadalmakban. Ezen a ponton a társadalmi szükségletek és a krisztusi megbocsátás tana termékenyen találkoznak – ezt mutatja be az Isten a rácsok mögött.

A börtöncursillo egy olyan intenzív 3 napos kurzus és utánkövetés, amely a kereszténység alapvető tanait adja át. Civil önkéntesek mennek be a börtönökbe és nem azt nézik, hogy ki miért van ott, hanem teljes elfogadással hirdetik a „jó hírt”. Ez a hozzáállás sokszor olyan hatással van a résztvevő börtönlakókra – akiket a társadalom, de sokszor a családjuk is már leírt –, hogy a börtönből szabadulva képessé válnak új utat keresni maguknak. A börtöncursillós mozgalom külföldön már kimutathatóan jó eredményeket ért el a visszaeséses bűnözés csökkentésében. Magyarországon még gyerekcipőben jár, három éve indult el.

A filmben a cursillót végző civil önkéntesek, büntetésüket töltő fogvatartottak és már szabadult cursillót végzettek történetei fonódnak össze. Ízelítőt kapunk abból, hogy ez a titokzatos cursillo nevű dolog hogyan működik, és hogy kikre hat, mi az amit képes elérni, és mi az, amit már nem.

Stáblista:

Rendező: Veres Ádám
Producer: Paréjné Czoborczy Tamara
Executive producer: Czoborczy Bence
Dramaturg: Rengei Tímea
Operatőr: Kondás Kristóf, Chilton Flóra
Zeneszerző és dalszöveg: Kowalsky meg a Vega
Zeneszerző: Ashamaluev , Tristan Barton
Konzultáns: Hevér Zoltán
Fordító: Liptay Orsolya
Gyártásvezető: Paréj Gergely Gábor
Hangmérnök: Wagner Kriszta, Szabó M. Viktor
Fővilágosító: Heves László
Világosító: Hencz József, Takács Zoltán
Technikus: Kováts Gábor
Animátor: Szabó Regina
Légi felvételek: Czakó Adorján, Tímár Mátyás

Korábbi, Beer Miklós püspökkel készült sikeres műsorunkat erre találja.

„Hogyan él egy mai püspök? Erre voltam kíváncsi, ezért korán reggel útnak indultam Vácra, hogy felkeressem Beer Miklós püspököt…” Ezekkel a szavakkal kezdi a műsorvezető Beer Miklós váci megyéspüspök egy teljes napját végig kísérő filmet. Különösen is büszkék vagyunk a filmre, hiszen a Keresztény Élet Stúdió fiatal munkatársainak alkotása. Az alkotás stílusában is elüt az eddig megszokott vallási műsoroktól…

Miklós püspök atya élete igazi csemegét jelent a filmkészítőknek. Minden napját a városi uszodában kezdi – minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a 73 éves főpásztor nyugodtan letagadhatna tizenöt évet. De olyan püspökkel sem találkoztunk még, akinek saját állatkertje van a püspöki palota kertjében, benne Misuval, a szamárral, akit ajándékba kapott a főpásztor…

Isten a rácsok mögött