Kezdőlap A lelkiatya válaszol Káros dolog az agykontroll?

Káros dolog az agykontroll?

Tisztelt Lelkiatya! Katolikus Keresztényként azután érdeklődöm, hogy végezhetek-e agykontroll tanfolyamot? Vagy ezzel vétkezek Isten ellen? Számomra nagyon fontos a hit, nem szeretnék bűnbe esni emiatt.

Kedves Levélíró! Nem ismerem részletesen az agykontroll tanfolyamot. Legfőbb veszélye egyfajta önszuggesztió, önmegváltás. Az ember magának kell, hogy bemagyarázza azt, hogy ő jól van, hogy a dolgai sikerülni fognak. Jézus ezzel szemben arra tanít, hogy az Atyát kérjük, nála zörgessünk, magunkat pedig haszontalan szolgáknak tartsuk. Az ember nem magát húzza ki a gödörből, hanem engedi, hogy Isten megtisztítsa, felemelje, betöltse a szívét.
Az agykontrollról és a New Age ideológiájáról egy nagyszerű pápai dokumentum jelent meg 2003-ban „Jézus Krisztus az élő víz hordozója” címmel. A dokumentum többek közt ezt írja: „Nem azzal van a baj, hogy valaki megtanul meditálni, hanem a gyakorlat tárgyával és tartalmával, amely világosan meghatározza, hogy a Jézus Krisztus által kinyilatkoztatott Istenre vonatkozik, valami más kinyilatkoztatásra, vagy egyszerűen az én rejtett mélységeire.” (89-90 old.) Az agykontroll az énre, az emberre koncentrál, nem a személyes Istennel keres kapcsolatot. Az agykontroll az önmegváltás gondolatát hordozza: ki-ki a maga erejével, a saját meditációja által jut el egy boldogabb állapotba.
Az agykontroll oktató a tanfolyam végén ezt mondja a tanfolyamot végzőknek: „Ki vagy te? Amikor képes vagy tetszőleges távolságra kivetíteni intelligenciádat, az nem más mint a végtelenség tulajdonsága. Amikor előre és hátra mozogsz az időben – az az örökkévalóság. Amikor olyasvalamiről szerzel tudomást, amire normálisan nem lenne lehetőséged – mindentudó vagy. Amikor képes vagy problémákat megoldani, abnormális dolgokat rendbehozni – mindenható vagy. Végtelen, örökkévaló, mindentudó, mindenható – ki vagy te? Bárki is vagy, a Magasabb Intelligencia és te kapcsolatban álltok. Az összes szent könyv a maga módján hirdeti: Az Atya és te egyek vagytok.” (José Silva: Agykontroll mesterfokon, 204. old.). Itt már szinte az önistenítés gondolata jelenik meg. A szentszéki dokumentum ezt írja minderről: „A tudattágító technikák célja, hogy az embereknek feltárják isteni erejüket, és ők majd ennek az isteni erőnek a révén készítenek utat a megvilágosodás korának. Az emberségnek ez a felmagasztalása a feje tetejére állítja a helyes viszonyt a Teremtő és a teremtmény között.” (40. old.)
Jézus nem ígérte minden problémánk, nehézségünk megoldását. Azt mondta: „Aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye föl a keresztjét, és úgy kövessen!” (Mk 8,34) A végességünk és bűnösségünk egyetlen igazi megoldása, egyedüli Megváltója Ő. Így szól hozzánk:„Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok és terheket hordoztok! Én felüdítelek titeket!” (Mt 11,28)