Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kié a templom?

Kié a templom?

Tisztelt Lelkiatya! Gyakori templomba járó vagyok. Sokan kérdezik, hogy kinek kell állnia a templom épületével kapcsolatos kiadásokat? Beleszólhatnak-e a hívek, ha külső vagy belső változtatást, felújítást szeretnének csináltatni?Kedves Levélíró! A katolikus templomokat többnyire a katolikus egyház építtette, és legtöbbször az egyház tulajdonában vannak. A rendeltetésük az, hogy a szentségek ünneplésének, az evangélium hirdetésének szent helyei legyenek.

A plébániatemplomot a püspök egy plébánosra bíz, aki a plébánia pasztorális tanácsának (képviselőtestületének) véleményét meghallgatva, mint felelős lelkipásztor irányítja a plébániai közösség életét, és gondozza a templom épületét is. A templom fenntartását (fűtés, világítás, díszítés, takarítás stb.) a hívek adományaiból fedezik. Nagyobb átalakításokat a templom épületén csakis az egyházmegye (és annak ezzel foglalkozó tanácsai) engedélyével, ha műemléktemplomról van szó, akkor a műemlékvédelemmel foglalkozó illetékes állami hatóságok engedélyével végezhet.

A plébánia képviselőtestülete (akiket a plébánia hívei választanak) tehet javaslatokat a templom épületével kapcsolatban. A képviselőtestület egyik fontos tagja a templomgondnok, aki ügyel a templom jó állapotára, és ha komolyabb veszélyt, rongálódást lát, amelyet a plébános nem orvosol, akkor köteles az egyházmegye vezetését is értesíteni. Ezen túlmenően pedig minden hívő találkozhat a plébánossal, és jelezheti neki, ami javaslata van a templom épületét illetően.