Kezdőlap A lelkiatya válaszol Köthetek házasságot válásom után?

Köthetek házasságot válásom után?

Tisztelt Lelkiatya! Református keresztény vagyok, katolikus férfivel kötöttem házasságot, de csak polgári esküvőnk volt. Házasságunk helyrehozhatatlanul megromlott, jelenleg zajlik a törvényes válásunk folyamata. Közben elkezdtem járni egy katolikus egyházközösségbe, és ott megismerkedtem egy katolikus férfivel, akivel megszerettük egymást és szeretnénk egymást felvállalva, rendezetten, a katolikus egyház tanításai szerint összekötni az életünket. Azt szeretném kérdezni, hogy a katolikus egyházjog szerint érvényes volt-e a polgári házasságkötésem, lehetek-e elsőáldozó, bérmálkozhatok-e és köthetek-e még érvényes és szentségi házasságot római katolikus férfivel a válásom után?

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy az első házassága tönkrement, annak azonban örülök, hogy a mostani kapcsolatát Isten akarata szerint, a belé vetett hittel, az Ő kegyelmét is kérve akarják felépíteni!
Az Ön első házassága egyházilag nem volt érvényes, mert a katolikus férjének kötelessége lett volna, hogy vagy katolikus templomban kössön házasságot, vagy – rendkívüli esetben – püspöki felmentést kérjen ez alól. Így Ön egyházi szempontból szabad állapotú. Köthetnek egyházi házasságot, lehet elsőáldozó és bérmálkozó.
Kívánom, hogy a házasságukba hívják meg Krisztust. Gyökössy Endre református lelkész gyönyörűen fejezte ezt ki. „A szép házasság alapképlete: ketten hármasban.” Isten, a titokzatos Harmadik az, aki átemel a mélypontokon, segít a nagylelkűségben, túlemel a sérelmeken, a saját akarat túlságos keresésén. Isten bőséges áldását kívánom a házasságukra!