Kezdőlap A lelkiatya válaszol Kényszerből mentem férjhez

Kényszerből mentem férjhez

Tisztelt Lelkiatya! Házasságot kötöttem egy olyan férfival, aki pogány volt, és a házasság létrejötte érdekében keresztelkedett ortodoxnak. Nem mentem magam a felelősség alól, de a házasságkötés nagyrészt azért jött létre, mert a családja olyan gyülekezethez tartozik, ami ezt minél hamarabb megkívánta. Időközben házasságunk megromlott és polgárilag elváltunk. Mit tehetek, hogy gyakorolhassam katolikus hitemet? Lehetséges indok ez a házasság érvénytelenítésére?

Kedves Levélíró! Nagyon sajnálom, hogy tönkrement a házassága. A megkötött házasságuk valószínűleg érvénytelen volt, hiszen a házasság érvényességéhez szükséges, hogy mindkét fél (a férje is) döntsön az egyházi (vagyis felbonthatatlan, végérvényes) szeretetszövetség mellett. Ha a lelke mélyén ez a döntés nem volt meg, akkor a házasság nem jött létre, érvénytelen.
Ennek kimutatására szükséges elmennie a plébániára, ahol az atya segíteni fog abban, hogy elindítsák az érvénytelenséget kimondó eljárást. Ha Ön jelenleg egyedül él, akkor addig is gyónhat és áldozhat.
Sok áldást, erőt, és a szív békéjét kívánom Önnek!