Kezdőlap Hírek Kovács Nóri: „A hit számomra biztonság és bizonyosság”

Kovács Nóri: „A hit számomra biztonság és bizonyosság”

A népszerű énekes-előadóművész Boldogasszony köpenyén című duplaalbuma év végén jelenik meg.

Vallásos családban nevelkedett és hite az idő előrehaladtával egyre mélyebbé vált. Mint mondja, felnőttként nemcsak érti, de folyamatosan tapasztalja is Isten létezését. Magyarság és kereszténység iránti elkötelezettsége az évente kiadott lemezeiről és koncertjei, köztük templomi műsorai százaiból is kiviláglik. A népzenei gyökerekből táplálkozó, a műfajok keverésével sajátos zenei stílust teremtő Kovács Nóri a Nemzeti Összetartozás Évéhez és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó közös üzenetét egy a Szűzanya előtt tisztelgő duplaalbumban fogalmazza meg, amelynek címe: Boldogasszony köpenyén. A sokszorosan kitüntetett énekes-előadóművész sok más mellett nem mindennapi pünkösdi székelyföldi emlékeiről és a decemberben megjelenő CD-párosáról is mesélt.

 Mit jelent számodra a hit?

– A hit számomra biztonság és bizonyosság. Biztonság, mert tudom, hogy akiben hiszek, és akibe kapaszkodom, az velem van és segít. És bizonyosság, mert tapasztalom is, hogy segít és hogy mindenben iránymutatást ad. Ő mindig velem van, fogja a kezem és a tenyerén hordoz. Végtelenül nagy hálát érzek ezért mindennap. Hálás vagyok azért, hogy megszülettem, és együtt lehetek azokkal, akiket szeretek, akiket mellém adott. Hálás vagyok azért, hogy kísér az önmegismerés és az önmegvalósítás útján és hogy segít az alkotásban is. Amit más múzsának vagy ihletnek mond, az számomra a jóisteni gondviselés.

– Hogyan kerültél a zenei pályára?

– A képzőművészet és a zene gyermekkoromtól fogva érdekelt. Szeretek festeni, kézműveskedni, miután pedig a zenetanáraim fejleszteni kezdték a zenei képességeimet, a nyolcvanas években belecsöppentem a táncházmozgalomba. A népzenéből bontakozott ki később a „kovácsnóri” stílus, amely lebontja a zenei műfajok közötti határokat. A tradicionális, a populáris és a klasszikus zene szimbiózisban él bennem, bátran merem ezeket keverni, szintézisbe hozni. De a gyökerekben a népi motívumok megmaradnak.

– Sokat koncertezel, számos országban megfordultál. Melyek a legemlékezetesebb élményeid?

– A legfelemelőbb pillanatokat Székelyföldön éltem át, egy zarándoklattal egybekötött többállomásos jótékonysági koncertturnén, 2017-ben. Több helyszínen is fogadtuk a zarándokvonatot ottani kedves zenészbarátaimmal, és Pünkösdvasárnap Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lévő őrház mellett is énekelhettem a tömeg előtt. Előző nap a csíksomlyói szentmise végén be is mondták, hogy lesz ez a koncert; óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy hallhattam ezt ott a hegynyeregben. Gyimesbükkön sok magyar és székely zászló lobogott, lengett a szélben, mindenki a szívére tette a kezét, és hallgatta, hogy „Magyar Testvér, bárhol élsz a nagyvilágban, hozzánk tartozol, várunk haza a Kárpát-hazába!” Magam is szálltam, repültem azokkal a zászlókkal, és éreztem, hogy mindannyiunknak együtt dobban a szíve, s a Jóisten ott van velünk és figyel ránk.

Egy másik különleges élményben Gyimesközéplokon volt részem. Az esti koncertemre próbáltam éppen és a Magyar Testvért énekeltem, amikor a zarándokvonat megérkezett. A vonat utasai meghallották a dalt és az állomáson megállíttatták a szerelvényt. Tapsoltak a kezek az ablakokból, majd a vonat továbbindult… Ugyanabban az évben a Rákóczi Szövetség Rákóczi-megemlékezésén is részt vettem Csíksomlyón és Széphavason a Szentlélek-kápolnánál is énekeltem. Utóbbi is emlékezetes: sötét felhők gyülekeztek az égen és emiatt a szentmise után sokan szétszéledtek. De voltak, akik kitartottak és maradtak. Körülöttünk dörgött, csattogott, villámlott, de ott fenn a hegyen, a kápolnánál nem esett egy csepp eső sem! Akik elmentek, megáztak, mi pedig teljesen szárazak maradtunk. A hangosítást azonban elfújta a vihar és a capella lett a koncert, de így is csodálatos volt: az emberek kézen fogva körbeállták a pici kápolnát, lengtek a zászlók, én középen énekeltem, és aztán az én kezembe is került egy magyar és egy székely zászló… Fantasztikus élmény volt!

Megható volt az is amikor az Erdélyben gyűjtött népdalt visszavittem a gyűjtés helyszínére és a széki nénik, bácsik népviseletben eljöttek a koncertemre és velem énekelték a tőlük gyűjtött dalokat… Ezek az igazi és felejthetetlen élmények!

– Mivel töltötted a járvány miatt elrendelt kijárási korlátozás időszakát?

– A Boldogasszony köpenyén című dupla-CD anyagán dolgoztam, a dalok nagy részét megírtam és fel is vettük. Az album Szűz Mária élettörténetét mutatja be a fogantatásától az elszenderüléséig és a mennybemeneteléig, bemutatva azokat a magyar vonatkozásokat is, amelyek révén Szűz Mária és a mi Babba Mária-kultuszunk összefonódik. Emlékeztetni fog arra, hogy a mi keresztény hitéletünk Szent István királytól eredeztethető ugyan, de a mitológia- és mondavilágunkban gyökerező Tündér Ilona-, Csodaszarvas-ünő-, Napba öltözött Babba Mária-, Boldogasszony- vagy Ősanya-kultuszunk igencsak közel áll a kereszténységhez. Az album borítóján is magyaros Szűz Mária-képet láthatunk majd: fején a Szent Koronával és magyaros köpenye alatt kitárt karjával a magyarságot öleli át. A képet most festem, a karantén időszaka jó alkalom volt erre is. Mint ahogy arra is, hogy elővegyem a varrást és a kézműveskedést is és a magam részére új fellépőruhákat, új ékszereket készítsek.

– Magyarország és vele az egész katolikus világ az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készül. Neked mit jelent az Eucharisztia?

– Az eucharisztikus misztérium és ősapáink, a hét vezér vérszerződése azonos tartalmat hordoz, pontosan ezért nem nehéz nekünk, magyaroknak magunkénak éreznünk a keresztény értékrendet, hiszen az ősi magyar hagyományban ezek az értékek eleve benne vannak. És nem véletlen az sem, hogy mi itt Európa közepén a kereszténység egyik bástyája vagyunk. Körülöttünk forrong a világ, üldözik a kereszténységet, rengeteg negatív hatás éri a keresztény világot, kiüresednek a templomok, elveszítik az emberek a hitüket, de a magyarságnak a szíve mélyén ott van a hit, és ezt fel kell mutatnunk más nemzetek számára is. Ezért örülök, hogy a Kongresszus ismét Magyarországon lesz, immár másodízben. Várom és készülök rá nagyon. Lelkiekben és a Boldogasszony köpenyén duplaalbummal is.

Varga Gabriella