Kezdőlap A lelkiatya válaszol Megmenthető a házasságom?

Megmenthető a házasságom?

Kedves Lelkiatya! Mit tehet egy vallásos, keresztény családanya, aki nem ismerte meg eléggé a leendő férjét házasság előtt, és erre csak utólag jön rá, majd belép a képbe egy harmadik? Már a házasságunk első évben kiderült, hogy nem gondoltuk át ezt eléggé, mindig csak az ellentétek, más gondolkodás, más életszemlélet, más elvek és nagy korkülönbség. 7 év egymás mellett éles után pedig találkoztam egy férfival, aki igazi lelki társam lett. Sokat beszélgetünk, igazi mély lelki dolgokról. De két gyermekünk van a férjemmel, szentségi házasságban élünk. Ezt tiszteletben tartja ez a férfi, és nem közelít, bár ő szabad állapotú. Már azért sem, mert azzal a szentségi életét tenné kockára, és elveszítené az oltárszolgálatot. Viszont bennem felmerült az a kérdés, hogy a boldogságunkat szalasztjuk el.

Kedves Levélíró! Köszönöm, hogy ennyire őszintén leírta a helyzetét, a nehézségét.
Általánosságban nemigen lehet ehhez a kérdéshez hozzászólni. Ismernem kellene Önt, a kedves férjét, a közös történetüket ahhoz, hogy komolyan tudjak bármilyen tanácsot, útmutatást adni. Amennyiben szívesen venne egy ilyen személyes találkozást, lehetőleg a férjével együtt, akkor jelezze ezt, és találunk erre módot. Addig is imádkozzon a férjéért, a családjáért, világosságért.
A legtöbb házasságban igen nagy nehézségekkel is meg kell küzdenie két embernek. Nem ritka az, hogy úgy érzik, nagyon mások, és nagyon nehéz összehangolniuk ezt a két annyira különböző embert. Minden ember végtelen mélység, végtelen gazdagság, és minden házasságnak nagy kihívása, hogy a két nagyon különböző emberből harmóniát teremtsen.
Kicsit gondolkodjon azon, hogy az elmúlt években mit tettek a házasságukért? Szoktak-e őszintén, meghitten beszélgetni (lehetőleg minden héten legalább egyszer)? Próbál-e megtenni olyan dolgokat, amelyekkel a férjének örömet szerez?
Imádkozom a családjáért, a megteendő lépésekhez szükséges erőért kegyelemért mindkettőjük számára.