Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mikor teremtette Isten az angyalokat és a poklot?

Mikor teremtette Isten az angyalokat és a poklot?

Tisztelt Lelkiatya! A következő kérdések foglalkoztatnak: Isten mikor teremtette az angyalokat? A világ teremtésével egy időben? Mikor vált engedetlenné Istennel szemben az angyalok egy része? A poklot ezeknek az engedetlen angyaloknak teremtette?

Kedves Levélíró! A kárhozat állapota nem egy mennyei kínzókamra, nem egy fogható valami, hanem az elkárhozottak állapota. Isten nem teremtett poklot. Isten semmi rosszat sem teremt. A poklot az ember (és a bukott angyalok) alkotják a maguk negatív döntéseivel. Már itt a földi életben is mi tesszük pokollá egymás életét, és a halál utáni végső állapotban is az elkárhozott lélek magának hozza létre azt a rettenetes kínt, hogy szeretetre lenne teremtve, ám ő örökre nemet mond Istenre, emberekre, szeretetre, mindenre ami jó.

Istenben nincs idő. Az örökkévalóság nem egy végtelenül hosszú időszalag, nem végtelen sok idő, hanem az idő hiánya, időfölöttiség. Az örökkévalóság egy örök pillanat. Isten öröktől fogva mindörökké teremt. Benne nincs múlt és nincs jövő. A világ teremtésével együtt teremtette a szellemi világot (az angyalokat) is. A földi, emberi perspektívából nézve természetesen van idő. Innen nézve tehát az angyalok bűne megelőzi az első emberek bűnét.