Kezdőlap A lelkiatya válaszol Mit tegyek, hogy elhagyjanak a bűnös gondolatok?

Mit tegyek, hogy elhagyjanak a bűnös gondolatok?

Tisztelt Lelkiatya! Előfordul, hogy akaratlanul hallok káromkodásokat. Volt egy időszak, amikor ha valami kellemetlenség történt velem, egyből ezek a szavak jutottak eszembe, mintha valami kísértene, hogy rájuk gondoljak. Nagyon nehezen tudom kiverni őket a fejemből. Nem akarok ezzel bűnt elkövetni. Mit tegyek, hogy ezek a bűnös gondolatok elhagyjanak?

Kedves Levélíró! Sajnos a világ tele van ocsmány beszéddel. Egy római közmondás szerint a beszéd a lélek tükre. Ez valóban így van: a sok csúnya szó azt tükrözi, hogy a társadalmunk lelkileg eldurvult.

Arról nem tehet, ha egy-egy ilyen mondat elő-előjön a gondolatai között. Az emberi agy magától is működik (így például álomban is), szelektál, rendez. Nem kell aggódnia a miatt, hogy néha egy-egy ilyen káromló mondat az eszébe jut. Ez nem az Ön bűne, hanem a világ szennye, amely sajnos behatol minden emberbe, és amelynek a bepiszkolt levegőjét mindannyian akarva-akaratlanul belélegezzük.

Ha ilyen gondolatok üldözik, igyekezzen egy-egy rövid imát mondani a szívéből, néhány olyan szót, amivel Jézust dicsőíti. Pl.: „Uram Jézus, hálát adok a te szeretetedért, amellyel meghaltál értem a kereszten!” Vagy: „Uram, Jézus, Te vagy az életem Királya, soha nem hagylak el Téged!”