Kezdőlap Hírek Nápolyi templomokban ingyenes koronavírus teszteket végeznek

Nápolyi templomokban ingyenes koronavírus teszteket végeznek

Összefogással segítik a rászorulókat. Kedvezményes, esetenként ingyenes koronavírus teszteszeket végeznek a nápolyi templomokban.

Az olasz egészségügyben nincs elegendő kapacitás a tesztek elvégzésére, a mintavevő pálcákból és az egyéb felszerelésekből is hiány van. Sok tesztre váró ember arra kényszerül, hogy magánellátási rendszerben végeztesse el a vizsgálatot, melynek igen magas, 60-80 eurós ára van. Ezt azonban nem mindenki engedheti meg magának.

Nápolyban két karitatív szervezet összefogott, hogy a szegényebb rétegek számára olcsó, esetenként ingyenes koronavírus teszteket tegyenek lehetővé a templomokban. Az „adományteszt” tesztek ötlete az „adománykávé” gyakorlatából származik, ez régóta hagyomány Nápolyban.

„Ez a tradíció a háború után honosodott meg a városban, és ma is virágzik. Ha betérünk egy kávéra egy kávéházba, fizethetünk kettőt az egyért, így a tulajdonos ingyen ad egyet egy rászorulónak. Ma az emberek kávé helyett egy tesztet fizetnek másoknak.”

„A pálcikás tesztek maximum 18 euróba kerülnek nálunk. Adakozni lehet a templomban erre a célra, vagyis mások ingyenes tesztjét lehet finanszírozni. Ez a szolidaritás szép gesztusa, hiszen ismeretlen emberek ellátására adunk pénzt” – mondja Angelo Melone, a Sanitá Diritti in Salute Egyesület elnöke.

„Egy biztonságos helyre volt szükségünk, és a templomok a legtágasabb közösségi terek itt. Templomok pedig mindenhol vannak, így mindenhol ki tudjuk szolgálni a szükségben levőket.”

Mario Donatiello, a San Gennaro Alapítvány vezetője.

Forrás: Euronews

A mostani helyzet kapcsán különösen aktuális azokért imádkoznunk, akik különösen rászorulnak Isten kegyelmére.