Kezdőlap A lelkiatya válaszol Otthon is végezhető a nagykilenced?

Otthon is végezhető a nagykilenced?

Kedves Lelkiatya! Nagykilencedet lehet úgy is végezni, hogy online misét nézünk, lelki áldozást végzünk és tökéletes bánatot tartunk? Jelenleg nem tudok misére menni és a járvány után sem megoldható a hétköznapi mise, mert beteg gyermekem van.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök, hogy végzi a nagykilencedet! A sógorom két személyért is elvégezte, és mindkét esetben – csodával határos módon – megtörtént a haláluk előtt az Istennel való kiengesztelődés, gyónás és áldozás.

Médián keresztül nem lehet szentségekben részesülni. Krisztus ugyanis valóságosan lépett be a világba, emberré lett, feltámadása után pedig beletestesült a történelembe, valóságos módon cselekszik a szentségek által. Nem lehet keresztelni távolságból, a keresztelendő, a víz, a kimondott hitvallás és a keresztelés szavai nélkül. Nem lehet gyónni sem interneten vagy telefonon keresztül. Így a nagykilencedet nem tudja most végezni.

Azonban nagyon helyesen teszi, ha imádkozik, lelki áldozást végez, bűnbánatot tart. Ez által is végtelenül sok kegyelmet tud adni a Jó Isten.