Kezdőlap A lelkiatya válaszol Szabad állapotúnak számítunk az egyházjog szerint?

Szabad állapotúnak számítunk az egyházjog szerint?

Kedves Lelkiatya! Hatvanévesek vagyunk, én is és a párom is. Szeretnénk összeházasodni és templomi esküvőt is szeretnék. Ő református és elvált, és annak idején református templomban megáldották a házasságát. Én katolikus vagyok, katolikus templomban esküdtem. A férjem öt éve hunyt el. Kérdésem, hogy lehetséges-e a templomi esküvő. Nagyon szeretném Isten áldását kérni a házasságunkra.

Kedves Levélíró! Nagyon örülök annak, hogy egymásra találtak és szeretnének összeházasodni, Isten áldását is kérik a házasságukra.

Ön természetesen szabad állapotú, a férje esetében ezt meg kell vizsgálni. Ha az első felesége református (vagy más nem katolikus keresztény) volt, és polgári esküvőt is kötöttek, akkor a férje a katolikus egyház szempontjából nem szabad állapotú. Ebben az esetben is lehetséges azonban bizonyos feltételek megléte esetén, hogy az első házasságát utólag semmisnek nyilvánítsák. Javaslom, hogy keressék fel a plébános atyát, vagy egy egyházjoghoz jól értő személyt (pl.: s.terezplebania@gmail.com), és mondják el neki a konkrét esetüket, hogy együtt tudjanak egy megfelelő megoldást találni.