Kezdőlap Hírek Szent Bakhita Jozefinára, a ragszolgából lett szerzetesre emlékezünk

Szent Bakhita Jozefinára, a ragszolgából lett szerzetesre emlékezünk

A józsefvárosi Szent Rita-templomban is gyújtunk gyertyát február 8-án.

Szent Bakhita Jozefina szudáni származású rabszolgát, későbbi szerzetesnővért 2000-ben avatta szentté II. János Pál pápa, halálévfordulója napját, február nyolcadikát pedig 2014-ben Ferenc pápa az emberkereskedelem elleni fellépés napjává nyilvánította, egyúttal imanapot hirdetett az emberkereskedelem és a modern kori rabszolgaság felszámolásáért. A „Gyújts egy szál gyertyát az emberkereskedelem ellen” jelmondatú megemlékezést először 2015. február 8-án ünnepelték; azóta ezen a napon a világ több száz országában és templomában több ezer gyertya gyullad fel az emberkereskedelem áldozataiért és értük hangzanak fel az imák is. A felhíváshoz már a kezdetek óta a hazai hívek is csatlakoztak; idén többek között a józsefvárosi Szent Rita-templom közössége is várja a mécses lángja fölött a meghurcolt embertársainkért fohászkodni szándékozókat.

Bakhita Jozefina 1869-ben született Darfurban, Szudánban. Hétéves volt, amikor arab rabszolgakereskedők elrabolták. Az elkövetkező nyolc évben öt alkalommal adták el. Az emberrablás okozta trauma miatt elfelejtette születési nevét. Elrablói a „bakhita” nevet adták neki, ami arabul szerencsést jelent. Utolsó rabszolgatartója egy olasz konzul volt, aki lánya mellé vette őt dadusnak. Egy alkalommal, amikor a család üzleti útra utazott, Bakhitát és a gyermeket a kanossziánus nővérek gondjaira bízták a velencei katekumenek intézetében. Bakhita itt ismerte és tapasztalta meg Isten szeretetét. 1890-ben keresztelkedett meg és kapta a Jozefina nevet. Amikor a család visszatért és lányukat, illetve Bakhitát haza akarta vinni, Jozefina ellenállt, ezért ügye az olasz bíróság elé került. Ennek köszönhetően nyerte el szabadságát, mivel az olasz törvények nem ismerték el a rabszolgaságot. 1896-ban örökfogadalmat tett mint kanossziánus nővér és az elkövetkező ötven évben élete az egyszerűség, az imádság és mások szolgálatában telt (főként mint a kolostor portása). Mindenki, de különösen az utcagyerekek felé kedvességet sugárzott. Utolsó éveiben betegségekben szenvedett és kínozták a rabszolgaságában elszenvedett kínzások rémképei is. 1947. február 8-án halt meg Olaszországban. II. János Pál pápa 2000-ben avatta szentté. Ő az első és mindmáig egyetlen szudáni, akit szentté avattak.

Bakhita Jozefina halálévfordulója napjára, február nyolcadikára Ferenc pápa 2014-ben liturgikus emléknapot hirdetett meg, hangsúlyozva, hogy az emberkereskedelem „az emberiség ellen elkövetett bűncselekmény”, ami ellen küzdenünk kell. Az ünnepnap jelmondata: „Gyújts egy szál gyertyát az emberkereskedelem ellen.” Az első megemlékezést 2015. február 8-án ünnepelték. A Szentatya akkor így emlékezett meg erről: „Kedves Testvérek! Ma Szent Bakhita Jozefina szudáni szerzetesnővér liturgikus emléknapja van, aki gyermekként drámai tapasztalatot szerzett az emberkereskedelemről. A szerzetesnő és szerzetes legfőbb elöljárók uniója kezdeményezte az emberkereskedelem elleni ima világnapját. Bátorítom mindazokat, akik elkötelezték magukat, hogy segítsék a rabszolgává tett, kizsákmányolt és erőszak áldozatává tett férfiakat, nőket és gyermekeket. Kívánom, hogy akik kormányzati felelősséget hordoznak, eltökélten működjenek közre e szégyenletes csapás okainak a felszámolásában, ami valóságos, szégyenletes és méltatlan sebe a polgári társadalomnak. Mindannyian érezzük saját felelősségünknek, hogy felemeljük a hangunkat méltóságukban megalázott testvéreinkért” (Ferenc pápa, Angelus Domini, 2015. február 8.). Február 8-án azóta világszerte az emberkereskedelem áldozataiért gyúlnak fel a gyertyák és hangzanak fel az imák.

A józsefvárosi Szent Rita-plébánia és az ERGO Európai Regionális Szervezet szeretettel vár mindenkit 2018. február 8-án, csütörtökön 17 órára a Szent Rita-templomba (1081 Budapest, Kun utca 5.), ahol a Tóth Kálmán atya által celebrált szentmisén Szent Bakhita Jozefina szudáni szerzetesnővérre emlékezünk, majd gyertyát gyújtunk az emberkereskedelem áldozataiért és elmondjuk az imát: Istenünk, aki Szent Bakhita Jozefinát a megalázó rabszolgaság sorából Krisztus jegyeseként istengyermeki méltóságra emelted, hallgasd meg könyörgésünket! Jozefina példája nyomán mi is szüntelenül sugározzuk szeretetünket a megfeszített Úr Jézus felé, és állhatatosak maradjunk az irgalmasságban, és fedhetetlenek a könyörületességben, a mi Urunk Jézus Krisztus által. Ámen.”

Varga Gabriella