Kezdőlap Egyéb Szent Benedek, Závodon, üvegkoporsóban

Szent Benedek, Závodon, üvegkoporsóban

Szent Benedek Závodon

Egykor a Katolikus Egyház fontos vallási központja volt a Tolna megyei Závod. Számos feszület, szakrális szobor, kápolna található a településen. A német lakosság kitelepítése után sokat változott, romlott a helyzet. A templomban egyháztörténeti kiállítás is volt, melynek értékesebb darabjai Pécsre, a püspökségre kerültek. Látható viszont Szent Benedek vértanú teljes alakos ereklyéje.

Érdemes lenne egyszer lajstromba venni minden egyházmegyében a templomokban található ereklyéket! Némelyik eltűnt a történelem viharában – mint a bátai Szent Vér-ereklye a török dúláskor –, némelyek elfelejtődtek, mert fiolába helyezett, oltárkövek alá falazott csontdarabkák voltak, s lassan-lassan kikoptak az emlékezetből, némelyek azonban megvannak, és a zarándokok örülnének, ha tudnák, hol, mi látható. Az egész alakos test nagyon ritka. Utazási prospektusok címoldalán kellene hirdetni, hogy Tolna megyében két ilyen is van: a závodi Szent Benedek-ereklye és Valerius Felicianus keresztény vértanú ereklyéje, Mucsiban.

Mindkét helyről kitelepítették a svábokat, emiatt a gazdag hitélet elszegényedett. A templomok kincseit persze itt hagyták, csak a hitüket gyakorlók száma csappant meg drasztikusan.

Vannak elsődleges, másodlagos és harmadlagos ereklyék. Az elsődlegesek a szent testéből származnak, a csonttól a hajig, de a felfogott vér is lehet ilyen. A másodlagosaknak a használati tárgyak számítanak: toll, könyv, bögre, ruha stb. A harmadlagos ereklye pedig az, amit a szent bizonyítottan érintett. Az egyházi vezetők azt hangsúlyozzák, hogy az ereklye nem valami fétis, nem önmagától gyógyít, hanem Isten által. Közvetít, a szent közbenjárásával, az ég és a föld között.

Závodon sok értékes, régi egyházi könyv is volt. Ezeket körülbelül húsz évvel ezelőtt elszállították Pécsre, a püspökségre. Talán jobb helyen vannak ott.

A faluban kéthetente tart vasárnapi misét Pál József teveli plébános, mintegy húsz hívő jelenlétében. A nagynéha érkező zarándokokat Zsók János sekrestyés fogadja. A régi idők emlékeit por lepi az oratóriumban (a templom emeleti helyiségében), ahol az egykori vallástörténeti kiállítás még megmaradt tárgyai láthatók.

A hitteli múltról tanúskodik a településen található sok feszület, szobor és kápolna is. Závod egykor a környék egyházi központja volt. A templom 1764 és 1768 között épült, Wittmann József pécsi kanonok áldotta meg. Szent Benedek római vértanú csontjai 1777-ben kerültek ide. Díszruhába bújtatott földi maradványai üvegkoporsóban láthatók.

Wessely Gábor

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút