Kezdőlap Hírek „Mennyország” a Búza téren – A bensőt átalakító külsőség

„Mennyország” a Búza téren – A bensőt átalakító külsőség

Miskolcon a Búza téri görögkatolikus székesegyhá

…nemcsak szájjal vallunk, hanem képet is írunk rólad. Nem azért, hogy azt istenítsük, hanem hogy testi szemünket arra függesztvén, a lelkivel téged szemléljünk. És a képet tisztelvén, téged, mint Alkotónkat, Megváltónkat és Megszentelőnket imádjuk és dicsőítsük… mert a képmás tisztelete annak eredetijére száll vissza…” Miskolcon a Búza téri görögkatolikus székesegyház „tetőtől talpig” kiszínesedett: a belső felújítás leglátványosabb részeként 72, posztbizánci stílusban készült ikon borítja. Az Isteni Ige vasárnapján áldották meg a templom belsejét s az ikonokat Kocsis Fülöp metropolita, Szocska Ábel és Orosz Atanáz püspökök.

Új külsőt kapott a templom és környezete öt évvel ezelőtt, tavaly pedig a székesegyház belső felújítása valósulhatott meg. A gépészeti modernizálás (villamoshálózat, fény- és hangtechnika stb.) praktikus, a belső díszítés (üdvtörténeti eseményeket, szenteket ábrázoló ikonok) lelki „célokat” szolgál. Vasyl Babych ikonfestő és csapata mindenben követték az ikonfestés kánoni szabályait, arra is figyelve, hogy harmonikus egységet alkossanak az ikonosztázion fölötti boltíven1951-ben megfestett magyar szentek sorával.

Miskolcon a Búza téri görögkatolikus székesegyhá

– Amikor a keleti egyházban ábrázoljuk az Isten Fiát, Jézus Krisztust, ezzel azt fejezzük ki, hogy Isten megmutatta önmagát, láthatóvá lett, emberi alakot vett föl, hogy minél inkább megérthessük az Ő szeretetét, kinyilatkoztatását – hallottuk Kocsis Fülöp érsek-metropolita homíliájában. – Mindegy egyes alkalommal, amikor bizánci egyházunk ikont fest, ezt a megtestesülést vallja meg. Arról tesz tanúságot, hogy Isten mindent megtett azért, hogy láthassuk, befogadhassuk őt. Ebben segítenek nekünk a Krisztust, szenteket, üdvtörténeti eseményeket ábrázoló ikonok.

Az ikon ablak a mennyországra – szoktuk mondani. De nemcsak bepillantást enged, hanem magyarázza is a kinyilatkoztatást, abban segít, hogy megértsük Isten igéjét. Amikor egy ilyen gyönyörűen, az egyházi előírásoknak megfelelően kifestett templomba lépünk, nem csak átnézünk egy-egy ablakon, hanem szinte megérkezünk a mennyországba… Imádkozva megláthatjuk Őt. Ebben a pontos ikonográfiával kifestett templomban könnyű meglátni Isten országát. Egyszerűen csak be kell lépni és el kell kezdeni imádkozni. Itt magunkba tudjuk szívni az egyház levegőjét, és belülről alakít át mindaz, ami kívülről érint. Megnyílik a szívünk, és kezdünk látni a szívünk mélyéből…

Az ünnepi szent liturgián részt vett a Magyar Katolikus Püspöki Kar számos tagja, a külhoni- és társegyházak püspökei, a Miskolci Egyházmegye papsága, illetve megtisztelte jelenlétével az alkalmat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is.

A beruházás a „Görögkatolikus Metropólia támogatása” című projekt keretében valósult meg, mintegy 220 millió forint értékben.

(dk)

a lelkiatya válaszol betegség boldogság Böjte Csaba bűn család Egyház események Európa Ferenc pápa fiatalok gyerek gyónás halál határontúl hit házasság ima Isten Istenkapcsolat Jézus kultúra lelkiatya Magyarország nagyvilág pap papok Pál Feri remény segítség szentek szentmise szentségek szenvedés szerelem szeretet társadalom Vatikán vers viccek válás zene élet életbölcsességek életút