Kezdőlap A lelkiatya válaszol Változik, hogy mi számít bűnnek?

Változik, hogy mi számít bűnnek?

Kedves Lelkiatya! Egy megválaszolt cikk kapcsán kérdezném a következőt. Ahogy írta a válaszában: “Valaha sokan természetesnek érezték a rabszolgaságot, a nők hátrányos megkülönböztetését vagy a halálbüntetést” Hogyan lehet természetes, ha a szeretet törvénye örök és nem veszhet el belőle egy „I” betű sem? Erre nem lehet mentség, hogy ilyen a környezetem. Tudták, hogy bűn akkor is. Vagy én látom rosszul?

Kedves Levélíró! Teljesen igaza van abban, hogy a lelkiismeretünkbe bele van írva Isten örök törvénye. Így már az ősember is tudta azt, hogy amit nem akar, hogy neki tegyen valaki, azt ő sem szabadna, hogy megtegye másnak.
Ugyanakkor a lelkiismeretünk fejlődik is. Tisztul (vagy néha elhomályosul) a történelem során, és tisztulhat (vagy elhomályosulhat) egy emberi élet során is. Rómában a gladiátori játékokat emberek tízezrei nézték (köztük híres filozófusok, befolyásos emberek is). Látszólag nem szégyellték azt, hogy szerencsétlen emberek élet-halál küzdelmén szórakozzanak. Ma ilyesmit nem lehetne megrendezni egy város nagycirkuszában, mindenki felháborodna rajta. Az emberiség lelkiismerete ezen a téren egy kicsit érzékenyebbé vált.
A középkor háborúkkal teli világában teljesen mást jelentett egy nemzet önvédelme. Nagyon sok történész gondolja például azt, hogy ha a keresztes korban nem foglalják vissza a Szentföldet – lekötve ezzel az iszlám országok erejét kb. 200 évre, akkor sokkal hamarabb indult volna el az iszlám országok részéről az Európa meghódítására irányuló hadjáratok sorozata, és akkor magyar nép ma valószínűleg nem is létezne. Ha Szent László nem védi a határainkat a keletről jövő betörésekkel szemben, akkor valószínűleg szintén nem volna ma Magyarország.
Azt tanácsolom, hogy a múltbeli embertársaink megítélése helyett fordítsa a figyelmét saját magára. Egyedül Isten ítélhet, egyedül ő látja az emberi szíveket. Nekünk arra kellene törekednünk, hogy például megmentsük az éhhaláltól a Föld éhezőit. Jelenleg kb. 3 millió gyermek hal éhen évente a Földön (kb. 10 másodpercenként egy), miközben a Földön bőségesen van élelem. Valószínűleg a következő évszázadok megdöbbenve fognak erről írni, hogyhogy a mai emberiség, a keresztények nem tettek semmit, ennyire keveset tettek?