Kezdőlap Hírek Varga László püspök a javítóintézetben: „Ami a legszebbé teszi az életet, az...

Varga László püspök a javítóintézetben: „Ami a legszebbé teszi az életet, az a bizalom!”

Varga László püspök: „Ami a legszebbé teszi az életet, az a bizalom!”

Október 16-án Varga László kaposvári megyéspüspök az EMMI Debreceni Javítóintézetének Nagykanizsai Telephelyén élő fiatalokat szólította meg.

Előadásában kiemelte, hogy 5 évig szolgált börtönlelkészként. „Ez idő alatt megdöbbentő volt látni, hogy két legfontosabb kérdés foglalkoztat mindenkit: ki az, aki most engem elfogad, aki szeret engem, és ki az, akit én szerethetek? Az előzetesben lévő férfiak és nők közt nem találtam olyat, akinek ne lett volna legalább egyvalaki, aki őt elfogadja és szereti, illetve akit ő elfogad és szeret. Úgy gondolom, hogy ez teszi emberré az embert, hogy tud szeretni és el tudja fogadni mások szeretetét. Ha igenlő választ kapunk arra a kérdésre, hogy lehet-e engem szeretni, akkor jól érezzük magunkat még akkor is, ha épp korlátozzák a mozgásszabadságunkat, mert valaki figyel rám, szeret, elfogad. Ha erre negatív választ kapunk, akkor megfeszülünk, idegesek leszünk, veszekszünk.”

„Ami a legszebbé teszi az életet, az a bizalom. Hiszem, hogy Isten bízik bennünk. Amikor egy gyermek élete megfogan, az azt jelenti, hogy Isten még mindig bízik az emberben, abban, hogy tud jó lenni. Minden megfogant gyermek számomra az Isten bizalma irántunk. Én ezt a bizalmat hiszem Isten részéről, és azzal próbálok válaszolni, hogy én is megpróbálok bízni Istenben. Mindegyikőnk dönthet. Itt bent is, hiába van lezárva a mozgásteretek, itt is dönthettek.”

A püspök úrral néhány nappal kinevezése után készítettünk interjút.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye