Kezdőlap A lelkiatya válaszol Érvényes a gyónásom?

Érvényes a gyónásom?

Tisztelt Lelkiatya! Körülbelül egy hónapja szentgyónást végeztem. Már a feloldozás után mondtam, hogy ha gondolkoztam volna még egy kicsit, talán más bűnök is eszembe jutottak volna még. A gyóntató pap azt mondta, nem baj. A közelmúltban ismét gyóntam. Gondoltam rá, hogy mondani fogom azt is: az előző gyónásom során elhamarkodottan mondtam, hogy nem jut eszembe több bűn. Minthogy azonban ugyanaz az atya gyóntatott, aki előző alkalommal is, nem mondtam ezt, mondván, előző alkalommal megbeszéltük. Azonban bizonytalan vagyok afelől, hogy érvényes volt-e így a gyónásom?

Kedves Levélíró! A gyónásban fontos, hogy őszintén tegyük le Krisztus lábai elé a bűneinket, bánjuk azokat, törekedjünk javítani az életvitelünkön. Ez azt is jelenti, hogy szándékosan ne hallgassunk el súlyos bűnt.

Az összes bűnét senki sem tudja felsorolni, mert az emberi emlékezet véges, és sok esetben nem is vagyunk teljesen tudatában bizonyos tetteink bűnös voltának. Ezért a bűnvallásunk mennyiségileg sohasem egészen teljes. Ez azonban nem baj. Isten a meglévő őszinte bánatot, a megjavulás őszinte szándékát nézi, és azt, hogy szándékosan nem hagytunk ki súlyos bűnt a bűnvallásunkból.

Ezért tehát ne aggódjon. A gyónásai érvényesek, jók voltak, hiszen nem szándékosan, hanem figyelmetlenségből maradt ki talán valami.

Ha fél attól, hogy súlyos bűnt kihagy, legközelebb írja fel egy cédulára a bűneit. Mindenekelőtt pedig gondoljon arra, hogy Isten végtelen szeretet. Életét áldozta értünk rettenetes kínok között a kereszten. Nem elítélni, hanem felemelni, megtisztítani akar. Képzelje el, hogy maga is milyen nagylelkű lenne, ha valaki (pl. a házastársa, a gyermeke) jönne, hogy bocsánatot kérjen magától. Isten százszor irgalmasabb, szeretőbb, mint Ön. Bízzon benne!