Kezdőlap Egyéb 800 éve született Árpád-házi Szent Kinga

800 éve született Árpád-házi Szent Kinga

800 éve, 1224. március 5-én született Árpád-házi Szent Kinga, IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária legidősebb lánya, Szent Margit nővére, V. Boleszláv krakkói fejedelem felesége, az ószandeci klarissza kolostor alapítója.

Lengyelországban, különösen az ország déli régióiban századok óta nagy tisztelet övezi a magyar királylányt, aki egy nehéz történelmi helyzetben anyai szívvel szerette a rábízott népet, különös gondoskodást tanúsítva a rászorulók iránt. Nagy tisztelője volt a krakkói érsek, Karol Wojtyła, Szent II. János Pál pápa is, aki 25 éve, 1999-ben a szentek sorába iktatta.

A kettős jubileum keretében várhatóan több helyen is megemlékeznek a Lengyelország és Litvánia védőszentjeként is tisztelt krakkói fejedelemasszonyról, aki a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok alakulásában is fontos szerepet játszott. Születésnapján, március 5-én a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom melletti rózsakertben, itt álló szobra előtt koszorúzási ünnepséggel fejezték ki tiszteletüket alakja előtt a plébánia hívei, valamint a helyi önkormányzat és a magyarországi lengyel kisebbség képviselői.

A Keresztény Élet részletesebben húsvéti dupla számában emlékezik meg a kiemelkedő jubileumról.

Koncz Éva