Kezdőlap Hírek „Ne a halál, az élet kultúráját építsük!”

„Ne a halál, az élet kultúráját építsük!”

A Pax Televízió 2001 decembere óta működik, és nyilvánosan felvállalja az életvédő szervezetekkel való együttműködést. 2024. február 2-án konferenciát szerveztek, melynek témája az életvédelem volt. A szervezők azért tartják ezt fontosnak, mert sokan úgy gondolkodnak, hogy a megfogant magzat és a már magatehetetlen, ellátásra szoruló öreg értéktelen. Magyarországon 1956-tól drámai mértéket öltött az abortuszok száma.

„Az élet egyetlen esély, vedd komolyan” – hangzik Az élet himnuszában Kalkuttai Teréz anya gondolata. Az elmúlt harminc évben fokozatosan csökkent a művi terhességmegszakítások száma Magyarországon, hiszen az 1990-ben regisztrált 90 ezres szám jelentősen mérséklődött. Ennek ellenére még a 2023-mas előzetes adatok szerint is több mint 19 ezer magzatgyermek nem kapta meg az élet lehetőségét a KSH statisztikái szerint.

Az abortusz melletti dön­éseket befolyásolhatja a nő élethelyzetének, környezetének kényszerítő ereje is. Ezzel együtt azonban tapasztalatok bizonyítják, hogy a házasságok döntő többsége megromlik a művi terhességmegszakítás után, az öngyilkosok száma pedig akár hatszorosára nőhet azok között, akik elvetették a magzatukat.

A szakmai esemény fókuszában az élet csodája állt a fogantatástól az elmúlásig. Az eseményen felszólalók az abortusz mellett olyan tabutémákat is feszegettek, mint a lakosság csaknem 4%-át érintő pornófüggőség. Ide tartozik az aktív eutanázia is, amelynek támogatottsága az elmúlt 10 évben Magyarországon is jelentősen megnőtt. A személyes biztonságérzetünket, valamint a jövőbe vetett hitet is befolyásoló erőszak, a háborúk és a klímaváltozásról szóló ismeretek is megsokszorozzák az életellenes döntéseket, ami ugyancsak témát szolgáltatott a konferencia előadóinak.

A konferencián olyan neves előadók szólaltak meg többek között, mint Bagdy Emőke szakpszichológus, Keresztes Ilona, az Együtt az Életért Egyesület alelnöke, Má­thé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója. A konferencián vi­deó­be­játszással hallhattuk Székely János szombathelyi megyéspüspököt is, aki hangsúlyozta: „Ne a halál, az élet kultúráját építsük! Minden országban, ahol törvényessé teszik az eutanáziát, ott lassan az idősebb betegek nyomást éreznek magukon, hogy a társadalom számára ők már csak egy teher.”

Bagdy Emőke megszólalásában elmondta, hogy az élet egy csoda, ennek megőrzése, szolgálata és továbbvitele a feladatunk. Nevelni kell a várandós szülőket! Felelősségünk van, hiszen nem véletlen születtünk meg! Újra kell értékelni a spirituális dimenziót a mai világban!

Popovicsné Palojtay Márta,a Család és Élet Egyesület vezetője azt a megdöbbentő kijelentést tette, hogy Ukrajnában a legveszélyesebb hely nem az, ahol bombáznak, hanem az édesanyák méhe. Mert már a háború előtt rendkívül alacsony volt a születésszám.

Máthé Zsuzsa feltette a kérdést: Mi az élet értéke? Miért vagyunk? Mi történik az élet után? Ha ebből Istent kihagyjuk, akkor magányosak leszünk. A közbeszédben nem hangzik el keresztény érvkészlet. Sokan testvér nélkül nőnek fel, nem látnak kisbabát. Nem beszélnek nekik arról, milyen volt, amikor az édesanya méhében növekedtek. Nem jelenik meg a gyermek a médiában. Fontos, hogy támogassuk a krízisben lévő anyákat! A következő 1000 évért kell dolgoznunk, hogy megszülethessenek a magyarok! Fontos az életvédelem, a gyermeknevelés!

Balogh Ádám, a Naphegy Gyülekezet lelkésze vallja: „Egyedül Isten ismeri az emberi élet végtelen értékét. Mi nem csupán azért vagyunk itt, hogy védjük azt minden életszakaszban, hanem aktív életadókká szeretnénk válni. Imádkozni kell a betegekért, szeretetben kitartani azok mellett, akiknek eljött az ideje.”

Uzonyi Barnabás, a Péceli Baptista Gyülekezet lelkipásztora arra kereste a választ, hogy merre érdemes elindulni a pornófüggőségből? Ez egy felszíni probléma, amelynek mélyen vannak a gyökerei. Lehet sértettség, bántalmazás, önértékelési zavar. Az ember keresi az elfogadást. De a pornófüggőség egy menekülő útvonal, amely két dolgot szeretne elrabolni: az énképet és az Isten-képet.

Gere Lilla, a Pax TV vezérigazgatója elmondta, hogy mindent meg­tesznek az élet védelmében, hirdetik Jézus evangéliumát, és kiállnak a magzatokért, akiknek nincs hangjuk. Helyettük is megszólalnak! A Pax Tv jelen van a TikTokon is, hogy a fiatalok is minél könnyebben megtalálhassák.

A konferencia zárásaként a résztvevők aláírtak egy – az életvédelem melletti – küldetésnyilatkozatot.

Rózsásné Kubányi Andrea