Kezdőlap Hírek A Földközi-térség legyen a civilizáció és a remény mozaikja: Ferenc pápa katekézise

A Földközi-térség legyen a civilizáció és a remény mozaikja: Ferenc pápa katekézise

Ferenc pápa Bariba utazik, hogy imádkozzon a Közel-Keletért

A szerdai általános pápai audiencián a Szentatya visszatekintett kétnapos marseille-i látogatására, amelynek alkalmával részt vett a Mediterrán találkozókon. Vissza kell adni az európai társadalmaknak a reményt! A testvériség nevében lehetővé kell tenni, hogy mindenki választhasson: emigrál vagy sem?

„Kedves testvérek! Múlt hétvégén elutaztam Marseille-be, hogy részt vegyek a Rencontres Méditerranéennes – Mediterrán találkozók lezárásán, amelyen a Földközi-térség püspökei és polgármesterei képviseltették magukat, sok fiatallal együtt, így tekintve a jövőbe. A marseille-i esemény címe nem véletlenül „A remény mozaikja” volt. Ez az álom, ez a kihívás, hogy a Mediterráneum visszanyerje hivatását, a civilizáció és a béke műhelye legyen” – kezdte katekézisét a pápa.  

A Földközi-térség legyen a találkozás és az élet helye

A Mediterráneum a civilizáció bölcsője, az élet bölcsője. Elfogadhatatlan, hogy sírrá változzon, és az is, hogy konfliktus helye legyen – figyelmeztetett a Szentatya. A lehető legtávolabb áll attól, hogy a civilizációk közti összeütközés, a háború, az emberkereskedelem helyszíne legyen. Épp ellenkezőleg: a Földközi-tenger köti össze Afrikát, Ázsiát és Európát; észak és dél, kelet és nyugat találkozik itt egymással: benne a különböző emberekkel, népekkel, kultúrákkal, nyelvekkel, filozófiákkal és vallásokkal. A tenger nyilván egy szakadék, amelyen át kell jutni, és ez veszélyes is lehet. De vize az élet kincseit őrzi, a szél minden hajót elvisz hullámain. A Földközi-tenger keleti partjától indult kétezer évvel ezelőtt Jézus Krisztus evangéliuma. Ez az igehirdetés természetesen nem varázsütésre megy végbe és nem valósul meg egyszer s mindenkorra. Ez egy út gyümölcse, amelyen minden generációnak meg kell tennie egy szakaszt, olvasva az idők jeleit, amelyben él.

Emberséges világ, amelyben mindenki fejlődik

A marseille-i találkozó nem elszigetelt jelenség, 2020-ban Bariban, majd tavaly Firenzében tartottak hasonló témájú rendezvényeket, a kezdetek pedig Giorgio La Pira firenzei polgármester nevéhez köthetők az 50-es évek végéről. Egy újabb lépés ez, mellyel válaszolunk Szent VI. Pál felhívására, aki a Populorum progressio – k. enciklikájában azt kérte, hogy egy emberségesebb világot hozzunk létre, amelyben mindenki tud adni és kapni valamit. Egy olyan világot, amelyben egyesek haladása nem akadályozza mások fejlődését.

Forrás: Vatican News