A bábozás rengeteg területet fejleszt a gyermekekben, amely a ma és a jövő kihívásaira készíti fel a kicsiket és nagyokat. Ennek az értéknek, valamint a hazai és határon túli bábművészet népszerűsítésre egy dokumentumfilmet készítenek fiatal magyar filmesek.

Felfedezésre váró értékek az alap- és középfokú báboktatásban

A keresztényi értékrenddel való nevelésben és oktatásban nagy segítséget jelent a bábművészet. Ez nemcsak elméletben, hanem a gyakorlati megvalósításban is tetten érhető. Az emberség, az elfogadás és egymás tisztelete jelenti az alapokat. A Bűvös Bábos Fesztivál indulójában hangzik el, hogy „aki új világot épít, kezet nyújtva jövőt szépít, mind közénk való”.

A Bűvös Bábos Fesztivál, a gyermek bábcsoportok nemzetközi találkozója, május 11. és 14. között került megrendezésre Veszprémben, a VEB 2023 program keretében. Pest vármegyét a filmünkben szereplő budakeszi Bábika Bábcsoport képviselte.

A bábcsoportokban megfér a nagy korkülönbség, a különböző készségekkel és tehetségekkel megáldott gyermekek. Egy bábelőadás létrejöttének mindenki a részese. Az összes gyermek helyet, feladatot és felelősséget kap, amelyet a pedagógus a gyermek képességeinek megfelelően oszt ki. Benne van a folyamatos fejlődési lehetőség, úgy, hogy a gyermek nem sérül, nem kell irreális lemondásokat megélnie. Nem érmek és helyezések megszerzéséért megy harc, hanem a testközelből ismert idősebb vagy ügyesebb társ szintjéhez vagy a maguk által kitűzött célok eléréséért.

A produktum csak akkor válik élvezetessé, ha mindenki ellátja a feladatát a tőle várható legjobb szinten. Ez megtanítja a fiatalokat csapatban dolgozni, amely a jelen korban is, de a jövőben még fontosabb tulajdonság.

Több készséget fejleszt párhuzamosan. A saját maguk által készített díszletek és bábok mellett, szerepelni és énekelni kell, a bábokat finoman és jó ritmusban kell mozgatni, s gyakori kellékek a hangszerek is, amelyek gazdagítják az előadásokat.

A mai világban a gyermekek oktatására és fejlődésére rengeteg lehetőség van, és két gyakori probléma merül fel. A szülő mindent meg szeretne adni a gyermekének, ezért mindennap különórákra, edzésekre járatja, van, hogy napjában többre is. A másik probléma, hogy anyagilag nem férnek bele a délutáni külön programok. A bábművészet akár iskolán belüli vagy kívüli formája nem terheli túl a gyermeket és a családi költségvetést, de a gyermek számtalan területen fejlődik, és jó alapokat biztosít.

Egy fiatal alkotó csoport elé gördülő akadályok és megoldások

A filmművészet sokakat ragad magával. Meglelni a világban az értékeket és azt sokakhoz eljuttatni igazi hivatássá tud válni. Egy nagyon alacsony költségvetésű film is milliókból készül. Az alkotás létrehozásához öt szervezethez nyújtottak be pályázatot, de emellett egy modern finanszírozási módot is kipróbálnak. Létrejött egy hazai fejlesztésű közösségi finanszírozó platform, a Brancsközösség, amely meglátva az értéket elindította a Bűvös Bábos Gyermekkor dokumentumfilm kampányt.

Részese lenne a szórakoztató és vidám dokumentumfilm létrehozásának? Ismerje meg jobban a következő linken a film történetét és az alkotó csapatot. Válasszon az öt támogatási forma közül, amelyhez ajándékok és élmények is járnak.