Kezdőlap Hírek Épületeket szárít és élelmiszert oszt Szlovéniában a Máltai Szeretetszolgálat

Épületeket szárít és élelmiszert oszt Szlovéniában a Máltai Szeretetszolgálat

A szlovén fővárostól 20 kilométer távolságra eső, a Száva folyó mentén fekvő, mintegy 37 ezres lakosságú Kranj településre érkezett meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 10 millió forintos segélyszállítmánya.

A Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoportjának helyszínen tartózkodó tagjai a Szuverén Máltai Lovagrend Szlovéniában működő helyi szervezeteivel együttműködve kapcsolódnak be a károk felszámolásába, péntek délutántól az árvíz sújtotta környező kistelepüléseken osztanak tartós élelmiszert a lakosságnak. Kranj térségében az utak nagy része még augusztus 11-én is járhatatlan, az utcákat jelentős mennyiségű törmelék és hordalék borítja, az épületek nagy részét pedig eláztatta a településeken átzúduló villámárvíz. A tragikus eseményeket az ország eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájának minősítették, és Szlovénia a nemzetközi közösségtől kért segítséget.

A segélyszállítmányon túl 15 nagy teljesítményű falszárító gépet és több hordozható áramfejlesztő készüléket vitt a térségbe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A szárító gépek a helyiségek levegőjéből a párát kiszűrve egyenletesen szárítják ki a falakat, ezzel megelőzik az épületek további károsodását. Árvizek után a készülékeket házról házra viszik tovább, nagyobb településrészek kiszárítása akár több hetet is igénybe vesz majd, ezért a készülékek használatára a szlovéniai segítőket is betanítják a máltai munkatársak. A Szeretetszolgálat falszárító gépei 2010 óta számos árvíz helyszínén segítették a károk felszámolását és az újrakezdést, 2015-ben az akkori áradások után már Szlovéniában is használták ezeket a készülékeket.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat