Kezdőlap Hírek Illúzió lenne a gonosz?

Illúzió lenne a gonosz?

Az egész világsajtót bejárta a tragikus hír, hogy a tadzsik-afgán határ közelében megöltek egy kerékpározó amerikai párt. A gyilkosságot az ISIS vállalta magára. A húszas éveik végén járó Jay Austin és Lauren Geoghegan 2017 júliusában egy éves szabadságot vettek ki, hogy biciklivel beutazzák a világot. Útjuk Európa és Afrika után Közép-Ázsiába vezetett, ahol aztán a tragédia bekövetkezett – írja a Karizmatikus.hu.

Egy amatőr videófelvételen látszik, hogy a merénylő szándékosan fordult meg az úton, hogy szemből a nyugati kinézetű kerékpárosoknak hajtson és átgázoljon rajtuk. A merényletben az amerikai pár mellett egy svájci és egy holland kerékpáros is az életét vesztette. A történetben azonban nem ez az igazán hajmeresztő.

Jay és Lauren lelkes képviselői voltak annak a liberális gondolkodásnak, amely a bűn és a gonosz fogalmát a keresztény világnézet tévedésének tekinti, és éppen a bűn és a gonosz hangsúlyozását tartja a világ igazi problémájának. A fiatal pár az út során többször bejelentkezett, Marokkóból a srác például ezt írta: „Amikor a híreket nézzük és az újságokat olvassuk, azt akarják elhitetni velünk, hogy a világ egy nagy, veszélyes hely. E szerint a narratíva szerint az emberekben nem szabad bíznunk. Az emberek rosszak. Az emberek gonoszak. A gonosz egy légből kapott fogalom, amit azért találtunk ki, hogy embertársaink mienktől eltérő értékeinek, hiteinek és világlátásának komplexitásával tudjunk kezdeni valamit. Könnyebb egy véleményt azzal elutasítani, hogy az számunkra rémisztő, mint megpróbálni megérteni azt. Van persze rosszaság, de az nagyon ritka. Az emberek alapvetően kedvesek.”

Az eset iróniája nem is lehetne mélyebb és kijózanítóbb. A reveláció pedig fájdalmasabb. A gonosz nem légből kapott kitaláció a különbségek kezelésére, hanem rideg valóság. A másik megértésére való jóhiszemű törekvés sem haladhatja meg. Nem a bűn, hanem annak tagadása a veszélyes illúzió. A liberális emberkép – amelyben Jay és Lauren is hittek – hagyományosan azt vallja, hogy az ember jó, és bírálja azokat, akik bűnről és abszolút igazságról beszélnek. A bibliai emberkép is tanítja az ember eredendő méltóságát, de realista az ember romlottságával kapcsolatban, ezért bölcs megkülönböztetésre figyelmeztet. A keresztény emberkép józan. A bűnt tagadó liberális antropológia viszont naiv és hosszú távon életveszélyes.

Forrás: Karizmatikus.hu