Katolikusok is beoltathatják magukat a Johnson & Johnson vakcinájával, de ha van rá lehetőségük, akkor válasszanak más oltást.

A katolikusoknak erkölcsi kötelességük oltással megvédeni magukat és másokat a COVID-19 betegségtől. Ha választási lehetőséget kapnak, kerülniük kell a Johnson & Johnson oltását az Egyesült Államok Katolikus Püspökkari Konferenciája szerint.

Erkölcsileg problémás lehet a vakcina, mert az oltóanyag kifejlesztéséhez abortált magzat sejtjeit is felhasználták.

A Vatikáni Hitoktatási Kongregáció decemberi nyilatkozata egyértelművé tette, hogy erkölcsi kötelesség az oltás, vagy minden lehetségest meg kell tenni a megfertőződés és a vírus továbbadásának elkerülése érdekében.

Az oltásban a kifogásolható rész a PER.C6 sejtvonal, amely egy 18 hetes, Hollandiában 36 éve abortált magzat retinasejtjeiből származik. A Johnson & Johnson vakcinában ezt a sejtvonalat használják az oltás létrehozásának elősegítésére, de valójában nincs benne az oltásban – mondta Dr. Paul Offit, a Philadelphiai Gyermekkórház Vakcinaképzési Központjának igazgatója.

Sem a Pfizer, sem a Moderna vakcinák nem teljesen mentesek az erkölcsi problémáktól, mivel mindkettő abortuszból származó magzati sejteket használt korai teszteléshez, bár nem a vakcina tényleges előállításához.

Forrás: USA Today