Kezdőlap A lelkiatya válaszol Lehet angyalt választani védőszentnek?

Lehet angyalt választani védőszentnek?

Kedves Lelkiatya! Lehet-e egy angyalt választani védőszentnek? Szent Mihály angyal éneke nagyon tetszik, és vonz, hogy őt válasszam védőszentemnek. Ábrahám és Dávid története is nagyon tetszik; ószövetségi szentek közül is választhatunk védőszentet?

Kedves Levélíró! Természetesen nyugodtan kérheti a szent angyalok, és az ószövetségi szentek közbenjárását is! A keresztségben kapott védőszentje Szent Piroska, Szent László királyunk lánya, bizánci császárnő, a keleti (ortodox) kereszténység által is nagyon tisztelt szent. Hét gyermeke született, a férjét mindenben támogatta az uralkodás nehéz feladatában, kolostort és kórházat hozott létre Bizáncban, irgalmas szívvel segítette a szegényeket.

Bizonyára azután a bérmáláskor is kapott védőszentet. Ám természetesen őrajtuk – a keresztségi és a bérmálási védőszenteken – kívül más szentek közbenjárását is kérheti. A legtöbb hívő embernek vannak olyan szentjei, amelyek különösen is közel állnak hozzá, akiknek az életpályája példakép és erőforrás, akikkel egy személyes, kegyelmi kapcsolat is kialakul.