Kezdőlap Hírek Megtartották a tűzvész utáni eslő misét a Notre-Dame-ban

Megtartották a tűzvész utáni eslő misét a Notre-Dame-ban

Notre-Dame

Szombaton megtartották az első misét a tűzvész sújtotta Notre-Dame székesegyházban.

A misét Párizs érseke, Michael Aupetit mutatta be, a szertartáson résztvevők – így az egyházi személyek is – valamennyien fehér védősisakot viseltek.

Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt ünnepelhettük meg az oltáriszentséget, hiszen a Notre-Dame e célból épült. Ez a köszönet és a remény üzenete mindazoknak, akiket megindítottak a kereszténység és Franciaország szimbolikus épületével történtek

– mondta az érsek.

A misét a templom oltára felszentelésének hagyományosan ünnepelt évfordulójára időzítették.

Hívek biztonsági okokból nem vettek részt a misén, amelyet a szentély mögötti kápolnában tartottak meg, de a szertartást élőben közvetítették.

A Notre-Dame-ban április 15-én kitört tűzvész óta munkások főként az épület szerkezetének stabilizálásán és a törmelékek elszállításán dolgoztak.

A műemlékben továbbra is úgynevezett megerősítési munkálatok folynak.

A székesegyházban két hónappal ezelőtt, április 15-én tört ki tűzvész, melynek következtében a tető leégett és súlyos károk keletkeztek az épület szerkezetében. Leomlott a huszártorony és tető boltozat is beszakadt egy részen.

Emmanuel Macron francia államfő elképzelése szerint öt éven belül újjáépítik a Notre-Dame-ot, de szakértők szerint ennél több időt fog igénybe venni a helyreállítás.